https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/straznici-v-plzni-maji-novy-vuz-na-odchyt-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strážníci v Plzni mají nový vůz na odchyt zvířat

8.2.2018 08:00 | PLZEŇ (ČTK)
Kromě zhruba 800 odchytů ročně mají nyní městští policisté i několik set planých výjezdů, kdy přijedou na místo a zvíře už si mezitím odchytí majitel. / Na ilustrační fotografii město Plzeň
Kromě zhruba 800 odchytů ročně mají nyní městští policisté i několik set planých výjezdů, kdy přijedou na místo a zvíře už si mezitím odchytí majitel. / Na ilustrační fotografii město Plzeň
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | spamiky / Pixabay
Nový vůz uzpůsobený pro odchyt zvířat dostali plzeňští strážníci. Stál 1,2 milionu korun a podobně jako u dosavadního auta si interiér navrhli sami strážníci tak, aby v terénu vyhovoval jejich potřebám. Odchytovou službu provozuje městská policie přes 12 let, funguje 24 hodin denně, 365 dní v roce. Na základě smluv plzeňští strážníci odchytávají zatoulaná zvířata také v Chotíkově, Třemošné a ve Starém Plzenci. O dalších místech se jedná, řekl minulý týden primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).
 

"Jen v loňském roce provedla skupina 765 úspěšných odchytů, nejčastěji se jednalo o psy, a to ve více než 450 případech. Dále to byly kočky a výjimkou nebyla domácí a jiná exotická zvířata, jako například hadi, ještěři, kozel, morčata a mnohá jiná," vyjmenoval Tomáš Petřík, velitel služebny Bory, pod níž odchytová služba patří.

Odchytové auto je asi nejvytíženějším vozem městské policie, odhadl Petr Kokoška, který s autem 11 let jezdil a který nyní řídí útulek. "Za dvanáctihodinovou službu se s autem najezdí v průměru 120 kilometrů," řekl. Na začátku služby v roce 2005 měli strážníci v porovnání s dneškem jen zlomek zásahů. Kromě zhruba 800 odchytů ročně mají nyní městští policisté i několik set planých výjezdů, kdy přijedou na místo a zvíře už si mezitím odchytí majitel.

Nové auto má lepší průchodnost terénem. Uvnitř je prostor pro převoz až dvou psů, přepravka na kočky, přihrádky pro transport plazů. Místo na odchytové pomůcky, vodítka i pamlsky na nalákání plachých zvířat. "V 99 procentech případů jsou psi zvyklí na lidi a stačí jim nabídnout piškot a připnout je na obojek", popsal Kokoška. Strážníci mají za sebou ale i dramatické zásahy. Nejnebezpečnější byl zřejmě podle Kokošky odchyt divokého prasete.

Odchyt provádějí vyškolení strážníci, kteří absolvovali odborný kurz, složili závěrečnou zkoušku a získali osvědčení z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. V Plzni je tak vyškoleno kolem 20 strážníků. Zajištění psi jsou umístěni v městském útulku pro zvířata v nouzi. Strážníci spolupracují také se zoologickou zahradou a se Záchrannou stanicí živočichů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist