https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strechy-palace-lucerna-se-na-tyden-otevrou-verejnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Střechy paláce Lucerna se na týden otevřou veřejnosti

17.8.2017 10:00 | PRAHA (ČTK)
Na střeše Lucerny bude kavárna a komunitní zahrada.
Na střeše Lucerny bude kavárna a komunitní zahrada.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ode dnešního odpoledne do 23. srpna budou veřejnosti otevřeny nově upravené střechy pražského paláce Lucerna. Kavárník Ondřej Kobza, který má plochu střech pronajatou, ji pokryl palubkami. Vstupné pro návštěvníky je dobrovolné. V budoucnu by tam mohlo vzniknout komunitní centrum.
 

Kobza má plochu střech s mimořádným výhledem na Prahu pronajatou od švagrové prvního českého prezidenta Dagmar Havlové. "Smyslem akce je nastartovat v Praze 'střešní kulturu' a rozjet tak další patro života ve městě," uvedl kavárník na svém facebookovém profilu. Postupně chce na "palubě", jak komplex střech nazývá, otevřít kavárnu spojenou s komunitní zahradou. Plocha střech komplexu Lucerny má zhruba tisíc metrů čtverečních.

Lucernu mezi Vodičkovou a Štěpánskou ulicí postavil Vácslav Havel, dědeček pozdějšího prezidenta Václava Havla. Záhy po svém vzniku se stala centrem kulturního a společenského života v Praze. Po roce 1948 byla znárodněna, v roce 1992 palác dostali zpátky v restituci bratři Václav a Ivan Havlovi. Následovaly spory a komplikace, po kterých soudy rozhodly, že celá budova patří ženě Ivana Havla Dagmar Havlové, která hodlá palác rekonstruovat a oživit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist