https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredni-cechy-chteji-do-2004-plne-separovat-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Střední Čechy chtějí do 2004 plně separovat odpad

13.7.2002 13:26 | PRAHA (ČIA)
Zavedení systému separovaného odpadu ve všech obcích chce do roku 2004 zavést Středočeský kraj. Vyplývá to z Koncepce hospodaření s odpady, kterou projednala krajská rada. "V současnosti je výtěžnost separovaného odpadu 17,4 kilogramu na jednoho obyvatele ročně. Z toho 20 procent tvoří papír, 41 procent sklo, 23 procent plasty a 16 procent kovy," potvrdil mluvčí středočeského hejtmana Petr Husák.
 

V roce 2003 by se měla podle krajské rady zvýšit výtěžnost separovaného odpadu na 19 kilogramů na obyvatele a rok, v roce 2004 na 23 kilogramů a v roce 2005 na 27 kilogramů s 45procentním podílem papíru, 33procentním podílem skla, 14procentním podílem plastů a osmiprocentním podílem kovů. "Situace v některých obcích je nyní zcela nevyhovující. Obyvatelé nemají dostatek informací a prvosběr je nedostačující. Proto je naší snahou tento trend významně změnit," potvrdil středočeský hejtman Petr Bendl.

Krajská koncepce nakládání s odpady, jak ji 8. července projednala krajská rada na základě více než rok trvající SWOD analýzy odpadů ve Středočeském kraji, prosazuje výrazné navýšení materiálového využití recyklovatelných stavebních odpadů. V současnosti se zpětně uplatňuje 42 procent z 330 tisíc tun stavebního odpadu ročně, v roce 2006 by to mělo být 60 procent a v roce 2013 již 80 procent. Míru využití recyklovatelných surovin bude Středočeský kraj ověřovat z evidence sdružení EKO-KOM v případě komunálního odpadu a z ročního hlášení o produkci a nakládání s odpady v případě stavebních odpadů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist