https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesi-mohou-stale-zadat-o-dotace-na-vymenu-starych-kotlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeši mohou stále žádat o dotace na výměnu starých kotlů

20.11.2019 00:10 | PRAHA (ČTK)
Středočeši mohou stále žádat o peníze na výměnu starých kotlů za nové. / Ilustrační foto
Středočeši mohou stále žádat o peníze na výměnu starých kotlů za nové. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Středočeši mohou stále žádat o peníze na výměnu starých kotlů za nové. Částku na dotační program se podařilo zvýšit zhruba o 205 milionů téměř na 780 milionů Kč, řekla včera Helena Frintová z krajského úřadu. Program má zlepšit stav ovzduší a pomoci domácnostem splnit povinnost výměny starých kotlů do roku 2022. Žádosti v takzvané třetí dotační výzvě se podávají od letošního května do 30. června 2022 nebo do vyčerpání všech peněz.
 

"Dosavadní velký zájem žadatelů o kotlíkové dotace nás podnítil k jednání s ministerstvem životního prostředí, které vyústilo v úspěšné navýšení částky určené pro tento dotační titul o 204,6 milionu korun," uvedl hejtmančin náměstek pro finance Gabriel Kovács (ANO).

Bylo také možné využít nedočerpané prostředky z první a druhé výzvy a peníze získané přerozdělením zbylých unijních prostředků v rámci všech dotací na výměnu kotlů a národního podprogramu Nová zelená úsporám. Ministr životního prostředí Richard Brabec navíc v dopise hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (oba ANO) přislíbil dostatek peněz na pokrytí zájmu všech způsobilých žadatelů.

Ministerstvo životního prostředí nedávno oznámilo, že na výměnu zastaralých kotlů uvolní další 1,5 miliardy korun. Zájem o dotaci z třetí vlny takzvaných kotlíkových dotací převýšil původně vyčleněné tři miliardy. Na krajské úřady dorazilo přes 40.000 žádostí s požadavkem na 4,2 miliardy korun. Dalších 380 milionů resort uvolní na půjčky na kotle.

Žádosti musejí být podávány elektronicky. Žádost vyplní zájemci na webových stránkách kraje. Pro otevření žádosti je zapotřebí použít odkaz https://kotliky.kr-stredocesky.cz/zadost. Po odeslání žádosti obdrží uchazeči potvrzení, na němž je číselný kód, pořadí žádosti, datum a čas podání včetně základních údajů o žadateli. Podanou žádost elektronickou formou si o den později žadatelé vytisknou a s potřebnými doklady ji musí do 20 pracovních dnů doručit na krajský úřad. Mohou k tomu využít služeb pošty, kurýrů nebo ji doručit osobně. Vyřizování žádosti lze sledovat online na webových stránkách krajského úřadu.

Předmětem podpory je výměna kotle na uhlí a na dřevo, které jsou v první a druhé emisní třídě na pevná paliva s ručním přikládáním, za kotle na biomasu, automatický kotel pouze na biomasu, plynový kondenzační kotel anebo tepelné čerpadlo. Kombinovaný kotel na uhlí a biomasu už není podporován, jako tomu bylo v minulosti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist