https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesi-si-mohou-pripravovat-zadosti-o-dotace-na-nove-kotle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeši si mohou připravovat žádosti o dotace na nové kotle

29.5.2019 00:06 | PRAHA (ČTK)
Lidé ve středních Čechách si mohou připravovat žádosti o dotace na nové kotle. / Ilustrační foto
Lidé ve středních Čechách si mohou připravovat žádosti o dotace na nové kotle. / Ilustrační foto
Lidé ve středních Čechách si mohou připravovat žádosti o dotace na nové kotle. Na krajském webu je lze již nyní vyplňovat a využít pomoci od hejtmanství či zhlédnout video s návodem. Příjem žádostí začne 3. června v 10:00. V takzvané třetí dotační výzvě se bude rozdělovat 515,5 milionu korun, což by mělo vystačit pro 4500 žadatelů. Ministerstvo životního prostředí ale v případě většího zájmu slíbilo, že tuto částku zvýší na 575 milionů korun, řekl v pondělí novinářům hejtmančin náměstek Gabriel Kovács (ANO).
 

Žádosti se podávají pouze elektronicky, žadatelé je vyplní v prostředí webového prohlížeče na portálu Středočeského kraje. K otevření žádosti slouží odkaz https://kotliky.kr-stredocesky.cz/zadost. Nejpozději do 20 pracovních dnů musejí uživatelé podepsanou žádost v papírové podobě se všemi náležitostmi a přílohami doručit v obálce na adresu krajského úřadu.

Náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž upozornil na to, že půjde zřejmě o poslední možnost získat příspěvek na výměnu starého kotle za nový ekologický. "Jsme velmi rádi, že kraj, kde je asi nejvíce lokálních topenišť v rámci republiky, k tomu přistupuje jako jeden z prvních," uvedl. Středočeský kraj je druhým regionem, v němž lze žádosti ve třetí vlně podávat, jako první žádosti podávali lidé na severní Moravě.

Nová vlna výměn kotlů je určena na období do roku 2023. Pro mladé lidi od 18 do 29 let a seniory nad 65 let v takzvaných prioritních obcích kraj připravil zálohové platby, tedy oproti minulosti jim nebude celá dotace proplácena až dodatečně po výměně kotle. V prioritních obcích je zvýšená koncentrace emisí. Tato možnost zálohové platby se bude týkat i devíti plošně vybraných ekonomicky slabších regionů, a to Městce Králové, Mšena, Příbrami, Rakovníka, Sedlčan, Slaného, Votic, Vlašimi a Zruče nad Sázavou. Nárok na předfinancování budou mít také handicapovaní bez omezení věku.

Předmětem podpory je výměna kotle na uhlí a na dřevo, které jsou v první a druhé emisní třídě na pevná paliva s ručním přikládáním, za kotle na biomasu, automatický kotel pouze na biomasu, plynový kondenzační kotel anebo tepelné čerpadlo. Kombinovaný kotel na uhlí a biomasu tak již nebude podporován, jako tomu bylo v minulosti.

Cílem programu je zlepšit stav ovzduší i pomoci domácnostem splnit povinnost výměny kotlů. V září 2022 skončí možnost provozování kotlů první a druhé emisní třídy, což stanovil zákon z roku 2012.

V předchozích dvou dotačních výzvách Středočeský kraj rozdělil několika tisícům domácností stovky milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Kholl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist