https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredoceska-plynarenska-zvysi-cenu-plynu-pro-domacnosti-o-47-procenta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeská plynárenská zvýší cenu plynu pro domácnosti o 4,7 procenta

28.11.2001 13:54 | PRAHA (ČIA)
O 4,7 procenta zdraží příští rok Středočeská plynárenská (STP) ceny zemního plynu pro domácnosti. U velkoodběratelů dojde ke zvýšení cen o 3,8 procenta, u maloodběratelů o 3,5 procenta a střední odběratelé zaplatí za plyn o 0,3 méně než letos. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval generální ředitel STP Miloš Kebrdle.
 

O procentuálním intervalu pro zvyšování cen zemního plynu rozhodl tento týden Energetický regulační úřad (ERÚ). Jednotlivé distribuční společnosti přitom mohou cenu stanovit různě podle regionálních specifik. Průměrná výše růstu ceny v České republice přitom dosáhne 5,1 procenta. Nejvyšší, šestiprocentní růst postihne obyvatele jižních a západních Čech a Prahy. Naopak, Severomoravská plynárenská hodlá zvednout cenu pouze o 2,1 procenta.

"Naše kalkulace vychází jednak z předpokládaných nákladů, dále stálých aktiv STP a očekávaného prodeje plynu," uvedl Kebrdle. Vývoj cen v dalších letech přitom podle něj závisí především na cenách ropy. Pokud se budou pohybovat pod hranicí 25 dolarů za barel, nemělo by podle Kebrdleho k citelnému zvyšování cen dojít. V současné době jsou ceny ropy na světových trzích na dlouholetých minimech okolo hranice 18 dolarů za barel. Ceny může ovlivnit také ekonomická strategie, jenž zvolí nový vlastník STP, která je součástí probíhající privatizace plynárenství.

Hospodářský výsledek společnosti Středočeská plynárenská (STP) dosáhne v letošním roce podle předběžných odhadů 130 až 150 milionů korun a meziročně se tak sníží o přibližně 30 procent. Znamená to, že firmě se podařilo výrazně zredukovat původně očekávané zpomalení růstu, které mělo vlivem zvýšení cen zemního plynu dosáhnout až 70 procent. Objem prodaného plynu letos stoupne asi o osm procent na 10 447 GWh a dostane se tak mírně nad úroveň roku 1999.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist