https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredoceske-vodarny-pouziji-vic-nastrah-na-hubeni-hlodavcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeské vodárny použijí víc nástrah na hubení hlodavců

12.3.2016 01:49 | KLADNO (ČTK)
Středočeské vodárny oproti minulému roku použijí více nástrah na hubení hlodavců. Celoplošná deratizace stokové sítě letos začíná o měsíc dříve než loni. Mírné zimy přispěly k množení potkanů. ČTK o tom informovala mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová. Vodárny provozují vodovodní síť na Kladensku, Mělnicku a v části sousedních okresů.
 

Jarní část deratizace potrvá zhruba do května. Náklady vodárny odhadují zhruba na jeden milion korun, z toho čtvrtina připadne na deratizaci v Kladně. K vysokému výskytu hlodavců přispívají lidé, kteří zbytky potravin splachují do záchodu nebo do výlevky. Tím hlodavce krmí.

Někteří senioři zase pravidelně doplňují na určitých místech potravu pro toulavá zvířata "a pak jsou překvapeni, když jejich občerstvovací stanici hojně navštěvují potkani," uvedl manažer provozu kanalizace Středočeských vodáren Vladimír Dragoun.

Poslední dvě teplé zimy a dostatek potravy se podle Kozlové příznivě projevil na vysoké porodnosti potkanů.

V rámci celoplošné roční deratizace loni Středočeské vodárny využily skoro 19 000 kanalizačních vstupů s více než třemi tunami návnady. Celoplošná deratizace je každoročně rozdělena do dvou hlavních etap, na jaře a na podzim.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist