https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-bude-s-vladou-jednat-o-spalovne-na-melnicku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj bude s vládou jednat o spalovně na Mělnicku

13.3.2018 08:15 | PRAHA (ČTK)
Skupina ČEZ plánuje spalovnu uvést do provozu v roce 2024, argumentuje zákazem skládkování odpadů. Zastupitelé obce Horní Počaply s projektem v současné podobě nesouhlasí. I další obce podmiňují stavbu spalovny vyřešením dopravy. Bojí se znečištění ovzduší a velké dopravní zátěže. / Ilustrační foto
Skupina ČEZ plánuje spalovnu uvést do provozu v roce 2024, argumentuje zákazem skládkování odpadů. Zastupitelé obce Horní Počaply s projektem v současné podobě nesouhlasí. I další obce podmiňují stavbu spalovny vyřešením dopravy. Bojí se znečištění ovzduší a velké dopravní zátěže. / Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Vedení Středočeského kraje bude jednat s vládou o plánované spalovně odpadu v Horních Počaplech na Mělnicku. Dalšími tématy budou opravy silnic druhých a třetích tříd a mostů, budování dopravní infrastruktury, problémy se suchem nebo rozpočtové určení daní. Cesta vlády do regionu se uskuteční 28. března, řekla na dnešním setkání se středočeskými starosty v Clarion Congress Hotelu Prague v pražských Vysočanech hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
 

Podle hejtmančina náměstka pro životní prostředí Miloše Petery (ČSSD) začne setkání s vládou na krajském úřadu v Praze, odkud se členové kabinetu rozjedou na různá místa regionu. Kromě Mělnicka navštíví třeba Přerov nad Labem na Nymbursku. "Připravili jsme pro ně přehled nejpalčivějších problémů kraje, které nás trápí," uvedla hejtmanka.

Skupina ČEZ plánuje spalovnu odpadu uvést do provozu v roce 2024, argumentuje zákazem skládkování odpadů. Zastupitelé obce Horní Počaply s projektem v současné podobě nesouhlasí. I další obce podmiňují stavbu vyřešením dopravy. Bojí se znečištění ovzduší a velké dopravní zátěže.

Petera řekl, že členové vlády by se měli seznámit s projektem. "Je tam největší problém doprava. Středočeský kraj není schopen financovat kompletně obchvaty obcí. Budeme chtít, aby to financoval stát," dodal. Podle něj na to budou potřeba stovky milionů až miliarda korun. Vedení kraje chce podle hejtmanky vládu žádat také o úpravu rozpočtového určení daní, které je nyní podle ní pro Středočeský kraj nevýhodné.

Účast na dnešním setkání středočeských starostů potvrdilo 350 z více než 1100 pozvaných zástupců obcí. Poprvé se podobné setkání konalo loni v únoru v Kongresovém centru Praha, tehdy se ho zúčastnilo přes 600 starostů. Následovalo srpnové setkání ve Slovanském domě, na které dorazilo 450 účastníků.

Podle starosty pětitisícového Bakova nad Jizerou na Mladoboleslavsku Radima Šimáně (za TOP 09) mají podobné akce smysl. Zástupce obcí podle něj trápí podobné věci, jako je financování oprav silnic a chodníků či problémy v dopravě. "Je přínosné, že můžeme nasát nové informace, a zároveň se potkat s kolegy," řekl Šimáně.

Podobně to vidí starosta Příbrami Jindřich Vařeka (ANO). Předpokládá, že od zástupců kraje se dozví například nové informace o fungování spolku, který má mít na starosti turistiku v Brdech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist