https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-chce-zmenit-rozsah-rozsireni-rezervace-u-milovic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj chce změnit rozsah rozšíření rezervace u Milovic

26.1.2017 18:20 | MILOVICE (ČTK)
Středočeský kraj chce upravit rozsah rozšíření přírodní rezervace u Milovic na Nymbursku, které plánuje ministerstvo životního prostředí. Na ilustračním snímku přírodní rezervace Pod Benáteckým vrchem v létě 2011.
Středočeský kraj chce upravit rozsah rozšíření přírodní rezervace u Milovic na Nymbursku, které plánuje ministerstvo životního prostředí. Na ilustračním snímku přírodní rezervace Pod Benáteckým vrchem v létě 2011.
Licence | Volné dílo (public domain)
Středočeský kraj chce upravit rozsah rozšíření přírodní rezervace u Milovic na Nymbursku, které plánuje ministerstvo životního prostředí (MŽP). Zvažovaná úprava může zkomplikovat možnosti využití prostoru, kde hejtmanství patří část pozemků. Rozšíření se podle kraje kříží například se záměrem budování železničního koridoru nebo využíváním některých nemovitostí. Informovala o tom Helena Frintová z krajského úřadu.
 

V části bývalého vojenského prostoru Mladá u Milovic vzniká rekreační zóna, v další části se dlouhodobě počítá s průmyslovou zónou, kde ale kraj řeší neshody s firmou, která měla pozemky v zóně dlouhodobě pronajaté. V jaké míře by se rozšíření rezervace dotklo přesně těchto pozemků, ČTK zjišťuje.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) plánuje rozšířit přírodní rezervaci Pod Benáteckým vrchem o blízké území, vznikla by tak Národní přírodní památka Mladá (NPP Mladá). Od roku 2005 je navržená oblast součástí Evropsky významné lokality Milovice-Mladá.

Podle hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) se navrhované ochranné pásmo kříží s plánovanou výstavbou koridoru železniční trati Lysá nad Labem - Milovice - Čachovice. Trať má zlepšit dopravní spojení mezi Prahou a Milovicemi a zajistit propojení na Mladou Boleslav.

Kraj také trvá na funkčním využití devíti hektarů pozemků na území letiště u Milovic, s nimiž počítá územní rozvoj Středočeského kraje i územní plán města. Hejtmanství chce rovněž využívat dvě budovy v katastrálním území Lipník pro správu nemovitostí, vzdělávání, volnočasové aktivity a cestovní ruch. "Nesouhlasíme s vymezením NPP Mladá v hranicích těchto staveb a jejich nezbytného okolí. Je potřeba, aby tyto stavby měly přístup, inženýrské sítě, parkování a další nezbytnou infrastrukturu," uvedl radní pro oblast hospodářského a regionálního rozvoje včetně evropských fondů a rozvoje venkova Věslav Michalik (STAN). Středočeský kraj také požaduje zřízení pietního a odpočinkového místa na turistické stezce na území bývalé obce Mladá.

Krajský soud v Praze v říjnu zakázal Středočeskému kraji nakládat s nemovitostmi v bývalém vojenském prostoru Mladá. O toto předběžné opatření požádala společnost Mladá RP, která v areálu bourala zchátralé objekty po sovětské armádě, protože kraj firmě s platností od počátku srpna vypověděl nájemní smlouvu, čemuž se Mladá RP brání.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist