https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-nesouhlasi-s-tezbou-sterkopisku-v-bakove-nad-jizerou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj nesouhlasí s těžbou štěrkopísku v Bakově nad Jizerou

19.12.2018 00:08 | PRAHA (ČTK)
Těžbu štěrkopísků v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku krajský úřad neschválil. Kraj tak rozhodl i na základě nesouhlasu města s těžbou, uvedla v pondělí v tiskové zprávě Helena Frintová z krajského úřadu. Hlavním důvodem nesouhlasu je snaha města o zlepšení stavu životního prostředí.
 

Kraj dostal žádost o vyjádření předběžného souhlasu na stanovení dobývacího prostoru štěrkopísků v Bakově nad Jizerou na ploše 304.733 metrů čtverečních. "Kraj dospěl k závěru, že chráněné ložiskové území Bakov nad Jizerou je v tuto chvíli vhodnější ponechat bez stanovení dobývacího prostoru," řekla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Hlavním důvodem k vyjádření nesouhlasu s těžbou štěrkopísku je především otázka životního prostředí. Bakov nad Jizerou připravuje nový strategický plán města na období 2018 až 2028, v jehož návrhové části je jako jeden z důležitých cílů uvedeno zlepšení stavu životního prostředí a péče o zeleň. Mezi hlavní opatření je zde přitom uvedena snaha zamezit těžbě štěrkopísku, aby byla zajištěna větší ochrana přírody.

Město chce zajistit pro své obyvatele klidné místo s vysokou kvalitou životního prostředí, ložisko štěrkopísků proto navrhuje ponechat jako rezervu do budoucna.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist