https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-podepsal-dohodu-s-burgundskem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj podepsal dohodu s Burgundskem

21.9.2001 20:04 | MĚLNÍK (ČIA)
Historicky první mezinárodní smlouvu dnes v Mělníku podepsali zástupci Středočeského kraje. Na tři roky se zavázali ke spolupráci s francouzským regionem Burgundsko. Dohoda se bude realizovat zejména při pořádání odborných seminářů a propagačních akcí zahrnujících cestovní ruch, kulturu a školství. "V životním prostředí je cílem spolupráce především podpora výměny know-how v oblasti diagnostiky, zpracování odpadu a dekontaminace znečištěných oblastí," uvedl středočeský hejtman Petr Bendl, podle kterého podobná smlouva nemá na krajské úrovni v České republice obdoby.
 

Prezident regionální rady Burgundska Jean-Pierre Soisson upozornil na dlouhodobé kontakty mezi Českem a například lyceem v Dijonu. "Zástupci Středních Čech se například na konci tohoto roku zúčastní naší konference, která se týká likvidace odpadů a ochrany přírody vůbec včetně ustavení nové politiky životního prostředí," uvedl prezident.

Burgundsko má vlastní kancelář v Bruselu, kterou mají nyní Střední Čechy k dispozici. Tím získají snazší přístup ke strukturálním fondům Evropské unie. "Ty jsou naprosto nezbytné pro rozvoj tohoto kraje," řekl ČIA J. P. Soisson.

Tříletá smlouva o spolupráci mimo jiné zavazuje obě strany k pořádání středočeských a naopak burgundských dnů ve svém regionu. Po uplynutí tří let bude automaticky prodloužena, pokud ji jedna ze stran písemně šest měsíců předem nevypoví. "Plán činnosti vytvoří Paritní komise, která se bude scházet jednou ročně. Za každou stranu v ní zasednou čtyři zástupci," doplnil Bendl. Dnešek označil za velký den i francouzský velvyslanec v Česku J. E. Philippe Coste. "Je to první smlouva mezi francouzským a českým regionem. Myslím, že se jedná o velice užitečnou záležitost, neboť je důležité, aby obě strany výrazně znásobily vzájemné vztahy ještě před vstupem České republiky do Evropské unie," řekl ČIA velvyslanec.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist