https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-pokracuje-v-priprave-obchvatu-obci-kolem-zevo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj pokračuje v přípravě obchvatů obcí kolem ZEVO

10.3.2021 00:23 | PRAHA (ČTK)
Středočeský kraj pokračuje v přípravě obchvatů obcí v okolí plánované spalovny komunálního odpadu ZEVO (zařízení na energetické využití odpadů) v Horních Počaplech na Mělnicku. Zabývá se i vazbami na železniční trať a plánované investice Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), sdělil hejtmančin náměstek pro silniční infrastrukturu Martin Kupka (ODS).
 

Investorem stavby spalovny bude energetická firma ČEZ, zhotovitele chce vybrat do konce roku 2022. Samotná stavba za několik miliard korun potrvá zhruba dva až tři roky.

Podle Kupky se připravují projekty na stavbu obchvatů a jedním z témat je i vedení budoucí trasy kolem Cítova. "Komplikace spočívá například v tom, že zčásti pak zasahujeme do území Ústeckého kraje," uvedl Kupka s tím, že s obcí kraj jedná.

Likvidaci odpadu bude od roku 2030 nutné podle zákona zajistit jiným způsobem než skládkováním. Roční kapacita plánovaného zařízení ZEVO je stanovena na 320 000 tun ročně. Středočeský kraj je nejlidnatějším regionem v ČR a vyprodukuje nejvíc komunálních odpadů ze všech krajů včetně Prahy, množství odpadu každoročně stoupá. Část obyvatel z okolí plánované spalovny se obává například dopravní zátěže či nárůstu emisí. Právě obchvaty, které odvedou dopravu mimo centra obcí, by měly pomoci případnou zátěž snížit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist