https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-souhlasi-s-vystavbou-automobilky-v-koline
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj souhlasí s výstavbou automobilky v Kolíně

5.3.2002 10:23 | PRAHA (ČIA)
S výstavbou výrobního závodu osobních automobilů u Kolína souhlasili při projednávání vlivu stavby na životní prostředí (EIA) středočeští radní a pověřili hejtmana Petra Bendla k vydání stanoviska kraje pro potřeby ministerstva životního prostředí. "Radní ve svém usnesení ale upozornili na některé nedostatky v předložené dokumentaci," informoval v pondělí 4. března mluvčí středočeského hejtmana Petr Husák.
 

Materiál podle vedení kraje obsahuje nedostatečné informace zejména v podrobném rozčlenění záměru dle tříd ochrany půdy, údaje o množství skrývané ornice a o způsobu jejího využití včetně vyhodnocení této činnosti na životní prostředí. "Chybí rovněž podrobná zastavovací studie, problematika odpadového hospodářství a problematika odpadních vod je zpracována pouze obecně," řekl Husák. Jak upřesnil, je třeba popsat podrobně nakládání s odpady a odpadními vodami, které budou vznikat v průběhu stavby a hlavně provozu závodu.

Úzké vedení kraje upozornilo na chybějící návrh řešení retence nebo jiného nakládání se srážkovými vodami, nedostatečný popis vlivu lakovny a dalších aktivit, kde se mohou vyskytovat nebezpečné chemické látky ve vazbě na příslušná opatření. Radní rovněž postrádali návrh ozelenění a začlenění závodu do krajiny s přihlédnutím k ochraně živočichů a rostlin, neboť se jedná o novou výraznou dominantu měnící ráz krajiny.

Konsorcium Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën hodlá v Kolíně vybudovat výrobní závod malých automobilů s kapacitou 300 tisíc vozů a s plánovaným zahájením výroby od roku 2005. Náklady na vybudování továrny pro tři tisíce pracovníků a následnou instalaci montážních linek se pohybují v rozmezí 370 až 470 milionů eur.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist