https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-spousti-dalsi-dotace-na-nove-kotle-lide-mohou-zadat-od-utery
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj spouští další dotace na nové kotle, lidé mohou žádat od úterý

4.9.2023 11:57 (ČTK)
Kotel
Kotel
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Středočeský kraj spouští další dotace na nové kotle. Lidé s nízkými příjmy a důchodci, kteří trvale žijí ve středních Čechách, mohou žádat od úterý do 31. srpna 2024. Peníze bude možno využít na výměnu starých kotlů na tuhá paliva první a druhé emisní třídy, které bude od září 2024 zakázáno používat, informovala za středočeské hejtmanství Simona Ježková.
 

"Celkově se jedná již o pátou výzvu na příjem žádostí o dotaci na výměnu starých kotlů na tuhá paliva. Tentokrát jsou oprávněnými žadateli lidé v důchodu, v invalidním důchodu třetího stupně a ti, kteří pobírají příspěvek na bydlení. Alternativou pro ostatní je dotační program Nová zelená úsporám, který zajišťuje Státní fond životního prostředí," uvedl náměstek hejtmanky pro oblast financí Michael Kašpar (STAN).

Dotace jsou určené na nové kotle na biomasu nebo na tepelné čerpadlo. Maximální výše příspěvku je 130 000 korun, respektive 180 000 korun pro případ tepelného čerpadla. Celkem by mělo hejtmanství rozdělit přes 224 milionů korun od ministerstva životního prostředí, podle informací z letošního června očekává kolem 1500 žádostí. Při používání kotle, který nebude splňovat emisní požadavky po 1. září 2024 hrozí jeho provozovateli pokuta až 50.000 korun.

Podrobné informace najdou zájemci na webu Kotlíkové dotace. kraj zřídil také infolinku přímo ke kotlíkovým dotacím na telefonním čísle 257 280 991 a kontaktní e-mailovou adresu kotliky@kr-s.cz. Po vyplnění elektronické žádosti a jejím odeslání do systému je nutné do 30 pracovních dnů doručit vytištěnou a podepsanou žádost v papírové podobě se všemi přílohami na adresu Krajského úřadu Středočeského kraje nebo prostřednictvím datové schránky Středočeského kraje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist