https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesti-hasici-poprve-zachranovali-cloveka-v-nove-chko-brdy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeští hasiči poprvé zachraňovali člověka v nové CHKO Brdy

14.2.2016 16:36 | OHRAZENICE (ČTK)
Středočeští hasiči o víkendu poprvé zachraňovali člověka v nové Chráněné krajinné oblasti Brdy. Z těžkého terénu na vrcholu Koníček v katastru obce Ohrazenice na Příbramsku přepravovali muže, který měl potíže se srdcem. ČTK to sdělil mluvčí krajských hasičů Jaroslav Gabriel.
 

Na místo byla v sobotu odpoledne vyslána jednotka profesionálních hasičů z Hořovic, dobrovolná jednotka z Jinců, vrtulník s hasiči-leteckými záchranáři z Prahy a požární hlídka z výcvikového táboru Jince, složená z bývalých hasičů zrušené vojenské hasičské jednotky. Hasiči muže s příznaky srdeční příhody přepravili z těžkého terénu a předali záchranné službě, která ho také pomocí vrtulníku dopravila do nemocnice.

"Od Nového roku, kdy byl zrušen vojenský újezd Brdy a velká část tohoto území byla nově zpřístupněna veřejnosti jako Chráněná krajinná oblast Brdy, se jedná o první zásah za účelem záchrany lidského života v této lokalitě," uvedl mluvčí.

Chráněná krajinná oblast Brdy vznikla 1. ledna na území někdejšího vojenského újezdu. Pěším a cykloturistům se zatím otevřelo 20 až 30 procent území bývalého armádního prostoru. Veškeré plochy, kde už nebude působit armáda, budou pro veřejnost otevřené, až skončí povrchový pyrotechnický průzkum. Termín mají vojáci do konce příštího roku.

Hasiči v minulosti upozorňovali na to, že Brdům chybí mapové podklady, souřadnice míst pro záchranáře a je tam špatný telefonní signál; místy jsou lokality, kde nefunguje žádné spojení. Dalším velkým problémem je pyrotechnická zátěž.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist