https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesti-radni-schvalili-vznik-spolku-pro-turistiku-v-brdech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeští radní schválili vznik spolku pro turistiku v Brdech

20.3.2018 04:27 | PRAHA (ČTK)
Lidem se otevřely Brdy v lednu 2016, z někdejšího vojenského újezdu se stala chráněná krajinná oblast. Bylo ale zapotřebí řešit turistické značení a zázemí pro turisty. O destinační management v Brdech původně soupeřila Destinační společnost Brdy, kam vstoupily Příbram či Dobříš, s Destinační agenturou Brdy, která vznikla jako organizační složka Ekologického centra Orlov. / Ilustrační foto
Lidem se otevřely Brdy v lednu 2016, z někdejšího vojenského újezdu se stala chráněná krajinná oblast. Bylo ale zapotřebí řešit turistické značení a zázemí pro turisty. O destinační management v Brdech původně soupeřila Destinační společnost Brdy, kam vstoupily Příbram či Dobříš, s Destinační agenturou Brdy, která vznikla jako organizační složka Ekologického centra Orlov. / Ilustrační foto
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Středočeští radní včera schválili založení destinačního spolku Turistická oblast Brdy a Podbrdsko, jehož úkolem bude dohlížet na citlivý rozvoj turistiky v Brdech. Kraj bude zakládajícím členem organizace. Včerejší rozhodnutí musejí ještě na dubnovém zasedání potvrdit zastupitelé, sdělila Helena Frintová z krajského úřadu.
 

"Úlohou destinačního managementu je rozvíjet oblast a popularizovat ji tak, aby byla vnímána jako turisticky atraktivní. Středočeský kraj hodlá investovat do nové agentury pro Brdy a Podbrdsko 600.000 korun. Je to dokonce mnohem více, než se dává v obdobných případech, kde se tato částka pohybuje okolo 200.000 korun," uvedl radní pro regionální rozvoj, cestovní ruch a sport Martin Draxler (ANO).

Lidem se otevřely Brdy v lednu 2016, z někdejšího vojenského újezdu se stala chráněná krajinná oblast. Bylo ale zapotřebí řešit turistické značení a zázemí pro turisty. O destinační management v Brdech původně soupeřila Destinační společnost Brdy, kam vstoupily Příbram či Dobříš, s Destinační agenturou Brdy, která vznikla jako organizační složka Ekologického centra Orlov. Kraj ale oznámil, že nebude podporovat dvě organizace zároveň a rozhodl se založit vlastní spolek. Oslovil všechny partnery v regionu, zejména obce a jejich svazky a místní akční skupiny. Ke spolupráci vyzval i obě soupeřící destinační organizace.

Aby byl umožněn vstup do spolku i malým obcím, navrhl kraj ve stanovách poměrně nízké příspěvky. V únoru se uskutečnilo jednání s partnery, kteří se vstřícně vyjádřili k navrženým stanovám a projevili zájem o účast ve spolku. Z něj se vyprofilovaly jako zakládající organizace Ekologické centrum Orlov, města Příbram a Řevnice a mikroregion Hořovicko.

Destinační společnosti vznikají po celé zemi a rozvíjejí je obce spolu s podnikateli a organizacemi zabývajícími se cestovním ruchem. Hlavními přínosy jsou vytvoření jednotné koncepce pro celý region, jednodušší přístup k financování rozvoje turistiky, vytvoření značky regionu a spojení subjektů, které mají zájem o spolupráci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Kholl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist