https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredula-mpo-nedostatecne-cerpa-penize-na-uspory-energie-z-op-pik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO nedostatečně čerpá peníze na úspory energie, tvrdí za odbory Středula

25.3.2019 13:28 | PRAHA (ČTK)
Česká republika si stanovila, že do roku 2020 uspoří 51 petajoulů energie, přičemž k dosažení tohoto cíle měly výrazně přispět i evropské dotace.
Česká republika si stanovila, že do roku 2020 uspoří 51 petajoulů energie, přičemž k dosažení tohoto cíle měly výrazně přispět i evropské dotace.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nedostatečně čerpá evropské peníze na energetické úspory z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Vyhrazeno bylo zhruba 20 miliard korun, využito kolem miliardy, řekl po jednání tripartity předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval ministerstvo pro místní rozvoj, aby analyzovalo příčiny.
 

Peníze z OP PIK mají pomoci dosáhnout trvalých úspor energií v průmyslovém sektoru. Na problém s čerpáním financí upozornil loni v červenci i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), podle kterého byla na konci roku 2017 vyčerpána pouze tři procenta z celkové alokace. Podle MPO ale energetické úspory razantně stoupnou v dalších letech, jak budou postupně končit i víceleté projekty. Podle NKÚ se na nízkých energetických úsporách podepsal i dlouhý proces schvalování žádostí o dotaci.

"My se obáváme, že prostředky nebudou vyčerpány. Správně zaměstnavatelé identifikují, že to jsou ty nejsložitější projekty s nejhorší administrativou, která k tomu může být, proto se k tomu nepřistupuje tak, jak by mohlo," řekl Středula.

Babiš uvedl, že spotřebu energie v průmyslu stát vykazuje od roku 2010. "Je tam dlouhodobý pokles. Motivační nástroje, které vedou ke zvýšení energetické účinnosti, jsou programy financování z ESIF (Evropských strukturálních a investičních fondů) nebo z národních zdrojů. Program OP PIK není čerpán. Je tam rozpor mezi tím, co se vykazuje vůči Bruselu. A bohužel tam nejsou zahrnuty ty skutečné úspory," poznamenal premiér. Vyzval ministerstvo pro místní rozvoj k analýze situace.

Podle prezidenta Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jana Wiesnera každý podnik sleduje energetickou účinnost a snaží se energie maximálně ušetřit. "Došlo k úsporám, ale nejsou takové, ke kterým se minulé vlády zavázaly v minulých obdobích," řekl. Důležité je vytvořit zejména pro podnikatele podmínky, aby mohli čerpat dotační tituly bez vysoké administrativní náročnosti, jako tomu bylo dosud, míní.

Česká republika si stanovila, že do roku 2020 uspoří 51 petajoulů energie, přičemž k dosažení tohoto cíle měly výrazně přispět i evropské dotace. Jen díky nim se do roku 2020 mělo původně ušetřit 20 petajoulů energie. Na konci roku 2017 ale energetické úspory nedosahovaly ani jednoho procenta z této dílčí hodnoty, upozornil dříve NKÚ. Podle MPO se ale hodnocení, jak se podařilo dosáhnout úspory konečné spotřeby energie, provádí po ukončení projektů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist