https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stretu-se-zveri-pribyva-letosni-rok-bude-zrejme-rekordni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Střetů se zvěří přibývá, letošní rok bude zřejmě rekordní

15.11.2016 13:09 | LIBEREC (ČTK)
Policisté registrovali za uplynulých deset měsíců v celé zemi 8952 nehod se zvěří, zatímco loni jich bylo ve stejném období o 1141 méně. Na ilustračním snímku z USA je zachycena laň, která se po srážce s autem snaží postavit na nohy.
Policisté registrovali za uplynulých deset měsíců v celé zemi 8952 nehod se zvěří, zatímco loni jich bylo ve stejném období o 1141 méně. Na ilustračním snímku z USA je zachycena laň, která se po srážce s autem snaží postavit na nohy.
Foto | rubey_kay / Flickr
Počet nehod se zvěří přibývá, letošní rok si zřejmě připíše rekordní počet těchto nebezpečných střetů. Policisté registrovali za uplynulých deset měsíců v celé zemi 8952 nehod se zvěří, zatímco loni jich bylo ve stejném období o 1141 méně. Stejně jako minulý rok nepřežil srážku se zvířetem jeden člověk, více bylo lehce i těžce zraněných. Střety se zvěří se na celkovém počtu nehod podílejí z více než deseti procent, informoval dnes Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti, který patří pod libereckou obecně prospěšnou společnost Bezpečně na silnicích.
 

"Počet těžce zraněných vzrostl o čtyři na 18, počet zraněných lehce se zvýšil o 11 na 152," doplnil Budský. Zatím nejhorší byl podle statistik loňský rok, kdy policisté vyšetřovali rekordních 9673 střetů. Letošní rok bude zřejmě ještě horší, listopad i prosinec totiž dlouhodobě patří k měsícům s největším počtem srážek. Nejvíce kolizí je podle policistů se zajíci, srnčí zvěří, bažanty či divokými prasaty.

Největším problémem jsou střety se zvěří a zvířaty na Vysočině. V loňském roce představovaly čtvrtinu z celkového počtu vyšetřovaných nehod. Následoval Karlovarský kraj (21 procent), Středočeský (skoro 17 procent) a Liberecký s 15 procenty. Naopak nejméně srážek se zvěří se stává v Praze a v Jihočeském kraji, zhruba jen jedno procento ze všech nehod.

V loňském roce bylo nejvíce kolizí se zvěří v krajích Středočeském (2087 nehod), Moravskoslezském (1111) a na Vysočině (1006). Nejméně jich řešili policisté v Jihočeském kraji (38).

Podle odborníků by motoristé měli jezdit se zvýšenou pozorností zejména za soumraku a svítání, kdy se vysoká zvěř pohybuje v blízkosti silnic. "Vběhne-li zvíře za snížené viditelnosti před projíždějící vozidlo, bývá oslněno jeho světlomety. To má za následek, že místo aby z pozemní komunikace uteklo, zůstává strnule stát," uvedl. V lokalitách se zvýšeným výskytem zvěře proto doporučuje pomalejší jízdu. Tam, kde je zeleň v těsné blízkosti vozovky, je lepší jezdit blíže ke středu vozovky.

Pokud už je střet nevyhnutelný, měl by se řidič snažit jet přímo a intenzivně brzdit. Toto řešení je podle výsledků testů provedených německým autoklubem ADAC pro posádku automobilu nejbezpečnější. "Naopak velmi nebezpečné je snažit se střetu zabránit stržením řízení na stranu. Ke střetu se zvířetem tak sice nemusí dojít, ale následuje daleko horší kolize se stromem či jinou pevnou překážkou," dodal Budský.

Na vytipovaná riziková místa umisťují myslivecké spolky pachové ohradníky, které pomáhají snižovat počet kolizí automobilů se zvěří.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist