https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strojvedouci-vyhlasili-na-1-brezna-dvoudenni-stavku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strojvedoucí vyhlásili na 1. března dvoudenní stávku

12.2.2004 13:04 | PRAHA (ČIA)
Pokud vedení Českých drah do 29. února nesjednotí tarifní zařazení strojvedoucích, vstoupí strojvedoucí 1. března do dvoudenní stávky. Rozhodla o tom dnes Celostátní rada předsedů oblastních organizací Federace strojvedoucích (FS). Novináře o tom informoval prezident FS Petr Čechák.
 

Podle jeho slov by se v případě, že by ke stávce došlo, zastavily vlaky v celé republice, neboť mezi strojvedoucími panuje výrazná solidarita. "Vlaky by v době vyhlášení stávky zastavily v nejbližší stanici a dál by nejely," informoval Čechák. Dodal, že o konkrétní formě případné stávky se bude dále jednat.

Generální ředitel ČD Petr Kousal dnes zástupce strojvedoucích vyzval, aby dále jednali. Podle jeho slov se zatím nesjednotily třídy u strojvedoucích proto, že jde pouze o jednu z profesí na ČD, které se tento problém týká. "Sborník s novým tarifním zařazením jednotlivých profesí je připraven, čekáme na vyjádření zástupců dalších profesí. Chceme to řešit plošně," informoval Kousal.

Strojvedoucí ale dále čekat nechtějí. Nelíbí se jim zejména to, že se čeká na vyjádření šéfa Odborového svazu železničářů Jaromíra Duška. "Dušek nehájí zájmy strojvedoucích a veškeré záležitosti týkající se této profese bojkotuje," dodal další člen prezídia FS František Pospíšil.

Strojvedoucích je na ČD řádově osm tisíc, problém se zařazením do jiné tarifní třídy se týká zhruba tisícovky z nich. Podle Kousala by případná stávka poškodila celé ČD. Průměrná mzda strojvedoucích se pohybuje na úrovni 20 tisíc korun včetně všech příplatků, průměrná mzda na ČD je 17 200 korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist