https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stromolezci-v-chrudimi-shodi-250-prazdnych-hnizd-havranu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stromolezci v Chrudimi shodí 250 prázdných hnízd havranů

13.3.2018 04:42 | CHRUDIM (ČTK)
Odstraňování hnízd povoluje odbor životního prostředí. Stromolezci mohou shodit jen hnízda, která ptáci postavili letos a jsou ještě bez vajec, odstraní rovněž opuštěná hnízda z loňska. Ptáci staví hnízda na větvení. Arboristé proto větve odřezávají, aby si tam havrani nemohli postavit hnízdo znovu. / Ilustrační foto
Odstraňování hnízd povoluje odbor životního prostředí. Stromolezci mohou shodit jen hnízda, která ptáci postavili letos a jsou ještě bez vajec, odstraní rovněž opuštěná hnízda z loňska. Ptáci staví hnízda na větvení. Arboristé proto větve odřezávají, aby si tam havrani nemohli postavit hnízdo znovu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stromolezci v příštích dnech v Chrudimi shodí ze stromů prázdná hnízda havranů. Odstraní je v místech, kde si lidé stěžují na hluk hnízdících ptáků a velké množství trusu. Řekl to místostarosta Jan Čechlovský (ODS). "Pro letošní rok máme povoleno shodit maximálně 250 hnízd," dodal Čechlovský.
 

Na území města je jedna z největších hnízdních kolonií havrana polního v České republice. Část havraní populace hnízdí ve vysokých stromech v parku Střelnice, která byla vyhlášena přírodní památkou Ptačí ostrovy. Havrani však postupně rozšiřují svá hnízdiště i mimo tuto lokalitu.

"To přináší mnoho problémů a město řeší každý rok řadu stížností obyvatel. Shoz hnízd před zahnízděním je prakticky jediným způsobem, jak tlumit výskyt havranů v centru města a na sídlištích," uvedl Čechlovský.

Odstraňování hnízd povoluje odbor životního prostředí. Stromolezci mohou shodit jen hnízda, která ptáci postavili letos a jsou ještě bez vajec, odstraní rovněž opuštěná hnízda z loňska. Ptáci staví hnízda na větvení. Arboristé proto větve odřezávají, aby si tam havrani nemohli postavit hnízdo znovu.

Zaměří se na lokality U Stadionu, sídliště Víta Nejedlého, Škroupovu ulice, Školní náměstí, park u Centrálu, sídliště Rozhledna, sídliště Topolská, hřbitovy U Václava a U Kříže či zahradu Domu dětí a mládeže. Shoz stromolezci dokončí nejpozději do 20. března, s výjimkou hřbitova U Kříže, Evangelického hřbitova a Urnového háje, kde mají čas do 30. dubna.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist