https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stromoradi-v-prazske-korunni-ulici-ceka-omlazeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stromořadí v pražské Korunní ulici čeká omlazení

15.10.2017 01:55 | PRAHA (ČTK)
Stromořadí v Korunní ulici na Praze 2 čeká omlazení. Kvůli špatnému stavu Lesy hlavního města odstraní 12 stromů, dvě lípy a deset akátů, a nahradí je pouze akáty.
Stromořadí v Korunní ulici na Praze 2 čeká omlazení. Kvůli špatnému stavu Lesy hlavního města odstraní 12 stromů, dvě lípy a deset akátů, a nahradí je pouze akáty.
Licence | Volné dílo (public domain)
Stromořadí v Korunní ulici na Praze 2 čeká omlazení. Kvůli špatnému stavu Lesy hlavního města odstraní 12 stromů, dvě lípy a deset akátů, a nahradí je pouze akáty. Uvedla to Petra Fišerová z tiskového servisu Lesů hlavního města Prahy. Lidé musí počítat s drobným omezením dopravy, které bude vždy jen lokální a na nezbytně dlouhou dobu. Na chodnících budou mobilní zábrany a pracovníci, kteří budou dohlížet na bezpečnost.
 

"Stromy v městském prostředí a v případě uličních stromořadí to platí dvojnásob musí odolávat zátěži z dopravy, různým mechanickým poškozením, působením psů a dalším stresovým faktorům. To se všechno odráží v jejich zdravotní kondici, kdy oslabené stromy mohou být dále napadeny škůdci či dřevokaznými houbami," uvedla Fišerová.

Příspěvková organizace Lesy hlavního města stav pražských stromořadí průběžně monitoruje. V případě potřeby pak jednotlivá stromořadí postupně ošetřuje nebo obnovuje tak, aby byla zachována podoba a kondice stromořadí. Četnost prohlídek záleží na lokalitě a stavu daného stromořadí. "Obnově stromořadí předchází podrobný dendrologický průzkum," dodala.

Údržba a rozšiřování městské zeleně patří mezi základní prostředky boje proti projevům klimatických změn ve městě. Vlivem tepelného městského ostrova je v centru Prahy proti jejímu okraji o dva až tři stupně Celsia vyšší teplota. Tepelný městský ostrov je jev, který je způsoben zástavbou ze stavebních materiálů, jakými jsou beton a asfalt, které v sobě zachycují teplo. Situaci zlepšují vodní plochy, rozšiřování zeleně, výsadba stromů a stromořadí.

Podle Pražských stavebních předpisů, které začaly platit loni 1. srpna, má být stromořadí v každé nové či rekonstruované ulici širší 12 metrů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist