https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studenti-vypracuji-pro-turnov-navrhy-na-vyuziti-nivy-jizery
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studenti vypracují pro Turnov návrhy na využití nivy Jizery

13.3.2017 11:00 | TURNOV (ČTK)
Na zvelebení nivy město pracuje už několik let. Kolem řeky vede například asfaltová cyklostezka, jsou tam dětská hřiště, brouzdaliště, naučné stezky a byly také upraveny vstupy do řeky, přibylo i nové sportovní hřiště.
Na zvelebení nivy město pracuje už několik let. Kolem řeky vede například asfaltová cyklostezka, jsou tam dětská hřiště, brouzdaliště, naučné stezky a byly také upraveny vstupy do řeky, přibylo i nové sportovní hřiště.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Turnov chce zvelebit nivu řeky Jizera, jež protéká městem. Prostor by měl být atraktivnější pro místní i turisty. Projekt je teprve na začátku. Město si nejprve nechá vypracovat studii využití nivy od studentů architektury univerzity v Liberci. ČTK to řekl starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).
 

"Abychom si uvědomili, jaké bohatství se v nivě skrývá a co vše by tam mohlo být," uvedl.

V minulosti byl prostor mezi náhonem elektrárny a hlavním řečištěm řeky využíván kynology či sovětskou posádkou, která zde měla polní cvičiště. Do roku 2000 tam bylo také koupaliště. Na zvelebení nivy město pracuje už několik let. Kolem řeky vede například asfaltová cyklostezka, jsou tam dětská hřiště, brouzdaliště, naučné stezky a byly také upraveny vstupy do řeky, přibylo i nové sportovní hřiště.

"Takových různých věcí je tam více. My bychom to rádi spojili koncepčně," uvedl starosta. Studie bude zahrnovat využití prostoru na dvoukilometrovém úseku mezi rekreační oblastí v Dolánkách a autobusovým nádražím v ulici Na Lukách. "Rádi bychom odtížili Dolánkám, které jsou v turistické sezoně přetížené, a vytvořili další nástupní místo někde v prostoru autobusového nádraží," uvedl Hocke. V údolí nivy by například mohla vzniknout fitness stezka, nová komunikace s in-line okruhem či přírodní koupací biotop.

Starosta nepředpokládá, že město projekt uskuteční ještě v tomto volebním období, tedy do podzimu příštího roku. Podle něj by se práce studentů měly stát podnětem k zahájení diskuze, co by tam obyvatelé města chtěli mít. "Myslíme si, že není dobře rozhodnout to rychle. Třeba u Maškovy zahrady (loni postavený rekreačně sportovní areál) se to ukázalo jako dobré řešení. Je fajn, když některé věci trochu dozrávají ve společnosti," uvedl Hocke. Studenti fakulty architektury vytvoří studie v rámci seminárních ateliérových prací letos o letním a poté i v zimním semestru. Turnov jim na to přispěje částkou 100.000 korun, stejnou sumu pak dá město fakultě na uspořádání mezinárodní letní školy architektury.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist