https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-fuzni-reaktory-mohou-vyrabet-elektrinu-za-podobnou-cenu-jako-jaderne-reaktory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Fúzní reaktory mohou vyrábět elektřinu za podobnou cenu jako jaderné reaktory

7.10.2015 02:00 | PRAHA (oEnergetice)
Fúzní reaktory mohou být podle studie vypracované výzkumným týmem z britské Durham University finančně životaschopné. Elektřinu by mohly produkovat za cenu srovnatelnou s reaktory jadernými.
Fúzní reaktory mohou být podle studie vypracované výzkumným týmem z britské Durham University finančně životaschopné. Elektřinu by mohly produkovat za cenu srovnatelnou s reaktory jadernými.
Fúzní reaktory mohou být podle studie vypracované výzkumným týmem z britské Durham University finančně životaschopné. Elektřinu by mohly produkovat za cenu srovnatelnou s reaktory jadernými. Vedoucí týmu profesor Hampshire věří, že výsledky studie pomohou přesvědčit politiky a soukromý sektor ke zvýšení investic do jaderné fúze.
 

„Ačkoliv stále existuje řada složitých technologických výzev, které musíme překonat, vytvořili jsme silný argument, podpořený nejlepšími dostupnými daty, že fúzní elektrárny mohou být brzy ekonomicky životaschopné,“ řekl Hampshire.

Studie zohledňuje poslední pokroky v oblasti vysokoteplotních supravodičů, které mohou být použity pro výrobu silných magnetů udržujících rozžhavenou plazmu, což je materiál potřebný k termojaderné fúzi, uvnitř magnetické nádoby zvané tokamak. Jedním z technologických posunů je, že prstenec ze supravodivých materiálů nemusí být z jednoho kusu, ale poskládaný z více částí. To vede ke snížení nákladů na údržbu a poskytuje možnost opravy nebo výměny pouze části magnetu.

Termojaderná fúze je proces, při kterém dochází za pomoci vysoké teploty nebo tlaku ke sloučení atomových jader, přičemž se uvolňuje velké množství energie. Je to teoreticky zdroj čisté, udržitelné a téměř neomezené energie. Fúzní reaktory jsou navíc v porovnání s těmi jadernými bezpečnější, jelikož nevytvářejí potenciál k úniku radioaktivity a neprodukují žádný radioaktivní odpad.

Právě ukládání radioaktivního odpadu je jedno z témat, které bude klíčové pro budoucí vývoj jaderné energetiky také v České republice. Správa úložišť radioaktivních odpadů má v roce 2020 předložit vládě dvě lokality ze současných sedmi vytipovaných, kde by se mělo vybudovat hlubinné úložiště pro vyhořelé palivo z jaderných elektráren.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Budín
Autor je redaktorem serveru oEnergetice.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist