https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-oteplovani-mate-bernesky-a-ovlivnuje-jejich-snusku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Oteplování mate bernešky a ovlivňuje jejich snůšku

23.7.2018 00:26 (ČTK)
Podle vědců by bylo dobré, kdyby se bernešky přizpůsobily a začaly zimoviště opouštět dříve. / Ilustrační foto
Podle vědců by bylo dobré, kdyby se bernešky přizpůsobily a začaly zimoviště opouštět dříve. / Ilustrační foto
Bernešky kvůli oteplování planety mění způsob migrace a při přeletu na sever se příliš vyčerpávají, což ohrožuje jejich hnízdění a vývoj nové populace. Upozornila na to studie nizozemského ekologického institutu, která vyšla v novém čísle časopisu Current Biology.
 

Na jaře se bernešky zvedají ze zimovišť v oblasti Severního moře a zamíří do ruských částí Arktidy, kde hnízdí. Dosud si přitom dělaly zastávku v Pobaltí, nasbíraly tam další síly a k hnízdišti pak přilétaly dostatečně silné na to, aby začaly snášet.

Oteplování ale urychluje nástup jara v Arktidě, čehož si ptáci všimnou zhruba v půli migrační trasy. "Informaci o časnějším nástupu jara získají zřejmě ze zelenající se vegetace, již vidí pod sebou. Začnou tedy spěchat, aspoň to si myslíme," sdělil autor studie Bart Nolet.

Spěchající bernešky si proto odepřou obvyklou pauzu u Baltu a do Ruska pak přilétají vyčerpané.

"Samička sedí na vejcích téměř nepřetržitě po tři týdny, takže potřebuje doletět s dostatečnými tělesnými zásobami. Když přeskočí přestávku, má málo síly na to, aby začala hned snášet vejce," vysvětlil profesor Nolet stanici BBC.

Mláďata bernešky se normálně líhnou v předjaří, takže pak mohou využít to nejlepší z nabídky potravy. Za nynějšího stavu ale tento moment zmeškají a léto přežije menší množství mláďat.

Podle vědců by bylo dobré, kdyby se bernešky přizpůsobily a začaly zimoviště opouštět dříve. A to je obtížné, protože o tom, kdy odlétnou, se rozhodují podle délky denního světla, což je faktor, který zůstává konstantní.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist