https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/suchopyr-nabizi-lidem-kupte-si-svuj-strom
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Suchopýr nabízí lidem: Kupte si svůj strom

30.1.2002 09:12 | LIBEREC/JABLONEC NAD NISOU (ČIA)
Realizaci nového projektu "Kupte si svůj strom" zahájila v těchto dnech liberecká obecně prospěšná společnost Suchopýr ve spolupráci s Nadací Via. Cílem projektu je nabídnout lidem možnost podílet se na obnově jizerskohorských lesů. Dnes to uvedl manažer společnosti Michal Černý.
 

"Založili jsme Klub přátel Jizerských hor. Členem se stane každý, kdo si formou uhrazení poštovní poukázkou koupí za 200 korun strom," přiblížil projekt Černý. Podle Černého částka 200 korun odpovídá nákladům na vypěstování jednoho stromu od sběru semene přes pečování o semenáčky až po vysazení do lesa a případné oplocení.

Letáčky se složenkou jsou k dispozici v městských informačních centrech v Liberci a Jablonci nad Nisou a na Šámalově chatě v Bedřichově. Z vybraných peněz se budou vysazovat typické jizerskohorské převážně listnaté stromy jako buk lesní, jedle bělokorá, jilm horský, javor klen či olše šedá.

Obecně prospěšná společnost Suchopýr působí na Liberecku a Jablonecku od roku 1997. Zabývá se obnovou původního lesa v Jizerských horách. Spravuje sedm speciálních lesních školek, kde ze semen původního genofondu pěstuje sazenice bez chemického hnojení. Letos podle Černého vysadí do lesa asi 100 tisíc listnatých stromů. Má deset vlastních zaměstnanců. Ti by ale všechnu práci v lese nezastali. Proto zejména v létě zaměstnává lidi formou veřejně prospěšné práce. Suchopýr letos hospodaří s rozpočtem tři miliony korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist