https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sueddeutschede-afrika-pomalu-vysycha-tvrdi-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sueddeutsche.de: Afrika pomalu vysychá, tvrdí vědci

14.3.2006 10:41 | PRAHA/MNICHOV (EcoMonitor)
Kvůli klimatickým změnám čeká černý kontinent suchá budoucnost. Nejhůře postiženy pravděpodobně budou hustě osídlené regiony v oblasti Nilu a na konci 21. století by mohla až čtvrtina kontinentu trpět vážným nedostatkem vody, tvrdí jihoafričtí vědci v jedné z nejnovějších studií. Hlavní vinu na této situaci má podle jejich zjištění produkce skleníkových plynů.
 

Studie zveřejněná v časopise Science (DOI: 10.1126/science.1119929) vychází z předpokladu, že kvůli nedostatku srážek dojde k vyschnutí mnoha řek a jezer. Nejkritičtější situace by měla být v hustě osídlených oblastech na jihu a západě kontinentu a také na horním toku Nilu.

Ve svých propočtech spojovali vědci z Kapského města data týkající se afrických řek a jezer s různými scénáři klimatických změn. Celý africký kontinent rozdělili na 37 oblastí, pro které je každoročně vyhodnocováno množství srážek. Podle jejich propočtů je suchem nejvíce ohrožena Jihoafrická republika a ta část kontinentu, kde leží ostrov Madagaskar. Regiony v blízkosti Kapského města mohou přijít o více než polovinu svých dodávek vody a problémy by se mohly dotknout i řeky Oranje, která je pátým největším africkým tokem. V letech 1862 – 1903 došlo celkem pětkrát k jejímu naprostému vyschnutí.

Situace nebude růžová ani v některých dalších regionech. Např. pro oblast mezi Senegalem a Súdánem předpovídá studie velké problémy způsobené globálním oteplováním, respektive produkcí škodlivého oxidu uhličitého (CO2). Zatímco hranice Sahary se v Čadu a Nigeru stále pohybuje směrem na sever, poušť v Mali a Burkině Faso by se mohla dále rozšířit jižním směrem.

Vědci také upozorňují, že v budoucnosti bude více než dosud nutné stanovit jasná pravidla pro využívání cenných vodních zdrojů, a to především tam, kde se problém týká více států najednou.

Podle článku Sueddeutsche.de ze dne 2.3.2006.


reklama

 
Vendula Maráková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist