https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sujb-prerusil-posuzovani-zkousek-na-2-bloku-je-temelin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SÚJB přerušil posuzování zkoušek na 2. bloku JE Temelín

25.1.2002 15:28 | PRAHA (ČIA)
Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) přerušil proces schvalování zkoušek, které byly provedeny při přípravě 2. bloku jaderné elektrárny Temelín (JETE) na zavezení jaderného paliva. Dodavatel turbosoustrojí, Škoda Praha, totiž stále ještě svou část dokumentace úřadu nepředal. SÚJB také zvažuje, zda bude požadovat opakování některých provedených testů. ČIA to dnes sdělil tiskovým mluvčí úřadu Pavel Pittermann.
 

Termín zavezení paliva do reaktoru se tak stále odsouvá. Původní slib ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra počítal se zavezením do konce minulého roku, poté byl zaměstnanci JETE termín odložen na přelom ledna a září. Podle čtvrtečního vyjádření předsedkyně SÚJB to v tuto chvíli vypadá na konec února.

Zpoždění hrozí v procesu spouštění 1. bloku, který má být uveden do zkušebního komerčního provozu rovněž do konce února. V současnosti sice pokračují některé marginální testy, jako např. zkouška napájení, odluhování a odkalování parogenerátorů, ale klíčové dynamické testy byly odloženy do doby, než německý dodavatel opraví armatury sekundárního okruhu. Kdy to bude nedokázal mluvčí elektrárny Milan Nebesář odhadnout.

První blok zatím stále pracuje na 100 procentech výkonu a přifázované turbosoustrojí dodává do rozvodné sítě přibližně 998 MW elektrické energie.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist