https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sujb-vydal-povoleni-k-aktivaci-paliva-v-temeline
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SÚJB vydal povolení k aktivaci paliva v Temelíně

9.10.2000 15:40 | PRAHA (EkoList)
Dnes ve 14:18 vydal Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) povolení k aktivaci jaderného paliva v prvním bloku Jaderné elektrárny Temelín (JETE). Personál JETE tak může začít s jednotlivými kroky spouštění reaktoru. Směnový inženýr nejprve zapíše povolení do provozního deníku a poté obsluha elektrárny začne s přípravou přechodu elektrárny do provozního režimu 2. Ještě dnes pozdě večer by podle mluvčího SÚJB Pavla Pittermanna mohlo začít vytahování řídících tyčí z aktivní zóny reaktoru, čímž se rozběhne jaderná reakce.
 

JETE požádala SÚJB o udělení povolení k aktivaci již v pátek 6. října. V sobotu a v neděli inspektoři SÚJB provedli v elektrárně důkladnou kontrolu a elektrárna dostala za úkol přes noc z neděle na pondělí opravit "poslední drobné nedostatky". Dnes ráno v devět hodin se v Temelíně sešli znovu inspektoři SÚJB, kteří osmnáct minut po druhé hodině odpolední elektrárně povolení vydali.

"Proces spouštění reaktoru prakticky již začal," potvrdil dnes krátce po třetí hodině odpolední mluvčí SÚJB Pittermann. Jak dnes uvedlo tiskové oddělení elektrárny, uvedení reaktoru do provozního režimu 1, což znamená dosažení více než 2 % výkonu reaktoru, bude trvat až několik desítek hodin.

Proti spuštění Temelína okamžitě protestovala česká pobočka Greenpeace s tím, že jde o "nezodpovědný hazard s životy občanů". Podle Greenpeace navíc ČR v současné době energii z Temelína nepotřebuje. "Pokud má být Temelín spuštěn jen proto, abychom mohli jeho elektřinu pod cenou vyvážet do zahraničí, je to prohra pro všechny občany ČR," řekl dnes EkoListu ředitel Greenpeace v ČR Jiří Tutter. Greenpeace se podle Tuttera budou i nadále snažit o zastavení provozu elektrárny.

Nerezignují ani další odpůrci jaderné energetiky. "Budeme se samozřejmě snažit o zastavení provozu Temelína," potvrdil EkoListu předseda Dětí Země Jindřich Petrlík. "Čím déle bude elektrárna fungovat, tím více bude narůstat objem jaderného odpadu, to znamená, že čím dříve se její provoz podaří zastavit, tím lépe," dodal. Jaderná energie není podle Petrlíka cestou, kterou by ČR v energetice měla jít. "Ta cesta vede zcela zřejmě přes obnovitelné zdroje," zdůraznil předseda Dětí Země.

Nad rychlostí práce SÚJB se pozastavil předseda Hnutí DUHA Jan Beránek. "Neznám v ČR úřad, který by v pátek obdržel žádost, přes víkend ji horlivě vyřizoval a v pondělí vydal rozhodnutí," diví se Beránek. SÚJB tak podle něj "potvrdil, že není nestranný, ale fandí jaderné energetice a dělá všechno proto, aby byl Temelín spuštěn co nejdřív."

Zklamání neskrývá ani bývalý ministr životního prostředí v Tošovského vládě Martin Bursík (KDU-ČSL). "Tímto krokem završila generace politků, úzce spojených s těmi, co prosazují jadernou energetiku, úspěšně svoji desetiletou etapu. Nepochybně jsou velmi spokojeni," řekl Bursík EkoListu. "Jaderná etapa" musí být podle Martina Bursíka nahrazena novou. "Musíme se vydat, stejně jako dnešní Evropa, cestou aktivního prosazování obnovitelných zdrojů energie," říká Martin Bursík, ale vzápětí dodává, že "bez výrazných perzonálních změn to nepůjde."

Podle Martina Bursíka si dnešní krok SÚJB vyžádá vícenáklady ve výši desítek miliard korun. "Vládě se nesplní její exportní ambice, nepodaří se sanovat zničené severní Čechy a aktivace paliva v Temelíně nás velmi poškodí při našem vstupu do EU," obává se exministr životního prostředí.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist