https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sumavsky-park-bilancoval-letosni-turistickou-sezonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šumavský park bilancoval letošní turistickou sezónu

19.12.2000 17:25 | VIMPERK (ČIA)
Návštěvnost turistů v Národním parku Šumava se v letošním roce udržela na úrovni předchozích let. Stejně jako v loňském roce park letos navštívilo 1,8 milionu lidí. Vyšší počet návštěvníků šumavský park podle jeho mluvčího Zdeňka Kantoříka zatím zaznamenal pouze v roce 1998, kdy do něj zavítalo ještě o 50 000 lidí víc. Podle průzkumu Ústavu ekologie krajiny Akademie věd České republiky tvořila česká klientela celých 94 procent letošních turistů, z nich tři pětiny jezdí na Šumavu pravidelně. Se službami parku, například značením, informačními středisky, odpočívadly, informačními tabulemi a pod. bylo podle průzkumu spokojeno 89 procent dotázaných. "Hodně starostí měli strážci parku také s vodáky. K jejich vysokému zájmu přispěl i fakt, že Vltava byla zejména na začátku července jedinou sjízdnou řekou v Čechách. Od Soumarského mostu do Nové Pece v některých červencových dnech splouvalo řeku až 350 lodí denně, což už s vodáckou turistikou snad ani nemělo nic společného," konstatoval Kantořík. Velkému zájmu se už pátý rok za sebou těšil systém pravidelné veřejné prázdninové dopravy, tzv. zelené autobusy poháněné bionaftou. Od poloviny června do konce září tyto autobusy na pěti linkách přepravily 118 000 cestujících, tedy o pět tisíc více nežli v loňském roce.
 
<p>
reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist