https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/susarny-na-ovoce-od-ceskych-vyzkumniku-zamiri-do-zambie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sušárny na ovoce od českých výzkumníků zamíří do Zambie

19.6.2018 00:30 (ČTK)
Drtivá většina zemědělské produkce v rozvojových zemích se podle Banouta suší přímo na volné ploše na slunci. Takový postup je ale závislý na počasí, navíc sušené plodiny okusují hospodářská zvířata a usedá na ně prach. Kvůli nedosušení se také často projevují plísně, které část produkce zničí. / Ilustrační foto sklizně čiroku v Africe
Drtivá většina zemědělské produkce v rozvojových zemích se podle Banouta suší přímo na volné ploše na slunci. Takový postup je ale závislý na počasí, navíc sušené plodiny okusují hospodářská zvířata a usedá na ně prach. Kvůli nedosušení se také často projevují plísně, které část produkce zničí. / Ilustrační foto sklizně čiroku v Africe
Výzkumníci z České zemědělské univerzity (ČZU) vyvíjejí několik let solární sušárny na zemědělské potraviny v rozvojových zemích. Postupně je vylepšují tak, aby byly co nejlevnější a vyhovovaly místním podmínkám. Nyní s nimi míří do Zambie, kde budou sloužit zejména pro ovoce. Řekl to děkan Fakulty tropického zemědělství ČZU Jan Banout. Výzkumníci podle něj doufají, že sušárny zlepší životní úroveň tamních nejchudších lidí.
 

Drtivá většina zemědělské produkce v rozvojových zemích se podle Banouta suší přímo na volné ploše na slunci. Takový postup je ale závislý na počasí, navíc sušené plodiny okusují hospodářská zvířata a usedá na ně prach. Kvůli nedosušení se také často projevují plísně, které část produkce zničí. "Budeme-li schopni například zlepšit některé zemědělské postupy, včetně technologie zpracování potravin, což by za ideálních podmínek mělo mít vliv na zlepšení životní úrovně těch nejchudších a nejvíce postižených obyvatel, sníží se tím tlak na migraci," řekl.

Vědci z ČZU vytvořili několik typů solárních sušáren - jednoduchých zařízení, kde se sluneční energie přeměňuje na tepelnou a plodiny se suší, a tedy i konzervují v chráněném prostředí. "Máme sušičky od velmi jednoduchých, které se dají konstruovat za desítky dolarů, až po sofistikovanější za tisíce dolarů," řekl Banout. V minulosti výzkumníci tato zařízení instalovali v Peru, Vietnamu, Kambodži a Etiopii. Nyní začínají pracovat v Zambii. Do každé země se podle Banouta hodí jiné sušárny, podle toho, jaká plodina se nejvíce pěstuje a jaké materiály jsou tam dostupné. "Nejčastěji se v nich suší ovoce a koření, ale dají se použít i na obiloviny, zeleninu nebo byliny," řekl. Ve Vietnamu navrhli sušárny pro chilli papričky.

Výzkumníci z ČZU si vždy nejprve vytvoří model nové sušárny a zkoumají, jak efektivní je sušení a jakých teplot jsou schopni v něm dosáhnout. Poté vymýšlejí, jak jeho konstrukci co nejvíce zlevnit, aniž by to zhoršilo efektivitu. Musejí počítat s tím, že zemědělci v rozvojových zemích nemají elektřinu ani plyn a jejich technické dovednosti jsou omezené.

Ve výzkumu se věnují i novým konzervačním látkám a postupům. Na ovoce se nejčastěji používají siřičitany, které ale pro lidské zdraví nejsou nejvhodnější. Mohou podle děkana vyvolat alergii. Výzkumníci místo toho zkoušejí esenciální oleje s antibakteriálními účinky, které se na plodiny nanesou těsně přes sušením.

Podle Banouta se ČZU zaměřuje na pomoc v těch zemích, které patří mezi priority ČR rozvojové spolupráci. "Pokud řešíme problémy, které se týkají rozvojového světa, tak dříve či později to bude mít pozitivní vliv na občany našeho státu," uvedl. Vývojem sušáren pro rozvojové země se ČZU věnuje více než deset let. V minulosti sušárny využil například český Provinční rekonstrukční tým, který působil v Afghánistánu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist