https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svatoanenska-nemocnice-v-brne-ma-nove-zarizeni-na-zpracovani-nebezpecneho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svatoanenská nemocnice v Brně má nové zařízení na zpracování nebezpečného odpadu

26.1.2023 01:05 | BRNO (ČTK)
"Zařízení umožní zpracovat použité jehly, krevní konzervy, ochranné pomůcky, obvazy a další infekční odpad tak, že se s ním nebude muset dále nakládat jako s nebezpečným," uvedl mluvčí nemocnice. Ilustrační foto
"Zařízení umožní zpracovat použité jehly, krevní konzervy, ochranné pomůcky, obvazy a další infekční odpad tak, že se s ním nebude muset dále nakládat jako s nebezpečným," uvedl mluvčí nemocnice. Ilustrační foto
Foto | philippe spitalier / Unsplash
Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně si loni pořídila za více než osm milionů korun dekontaminační jednotku, která až o 70 procent pomůže snížit náklady na zpracování nebezpečného odpadu. Nemocnice ročně vyprodukuje přes 200 tun nebezpečného odpadu. Jeho likvidace ročně stála stovky tisíc až jednotky milionů korun, řekl ČTK mluvčí nemocnice Jiří Erlebach. Část nákladů na pořízení jednotky pokryly peníze z Evropské unie.
 

Likvidace nebezpečného odpadu spočívá ve spalování ve speciálně určených spalovnách. Nová dekontaminační jednotka pomůže nemocnici ušetřit náklady na zpracování odpadu a také snížit zátěž pro životní prostředí. "Zařízení umožní zpracovat použité jehly, krevní konzervy, ochranné pomůcky, obvazy a další infekční odpad tak, že se s ním nebude muset dále nakládat jako s nebezpečným," uvedl Erlebach.

Výrazně se také zmenší objem a hmotnost finálního odpadu, který se navíc může dále energeticky využít například jako palivo pro cementárny nebo pro zařízení na tuhá alternativní paliva.

Dekontaminační jednotka se skládá z uzavřeného zařízení, do kterého se vkládá nebezpečný zdravotní odpad. "Stroj jej nejprve mechanicky zpracuje pomocí rotačních nožů, které dosahují rychlosti až 1500 otáček za minutu. Díky následnému mikrovlnnému záření jej dekontaminuje dle požadavků nejpřísnějších evropských norem. Odpad je v této fázi vystaven teplotě přes 110 stupňů Celsia," popsala vedoucí odboru správy budov a provozu nemocnice Petra Böhmová. Celý cyklus zabere zhruba půl hodiny a je řízený a monitorovaný počítačem. Podle Erlebacha novou francouzskou technologii schválil Státní zdravotní ústav a podobná zařízení fungují už v některých českých i evropských zařízeních.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má roční rozpočet kolem šesti miliard korun. Pracuje v ní přes 3000 zaměstnanců. Součástí nemocnice je i Mezinárodní centrum klinického výzkumu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist