https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svatohubertska-pout-myslivcu-uzavrela-na-svatem-hostyne-letosni-poutni-sezonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svatohubertská pouť myslivců uzavřela na Svatém Hostýně letošní poutní sezonu

16.10.2022 00:30 | CHVALČOV (ČTK)
Foto | Daniel Vávra / Wikimeda Commons
Svatohubertská pouť myslivců včera na Svatém Hostýně na Kroměřížsku uzavřela letošní poutní sezonu. Myslivecká pouť se na významném mariánském poutním místě konala počtyřiadvacáté. Na Hostýně tradičně patří k těm neoblíbenějším, řekl ČTK Mořic Jurečka, předseda Matice svatohostýnské, která poutní místo spravuje.
 

Kromě duchovního rozměru je svatohubertská pouť i přehlídkou a oslavou myslivosti. Počet jejích účastníků se podle Jurečky obvykle pohybuje mezi 1000 až 2000. Stovky lidí se na Hostýně pohybovaly také dnes. "Převážně jsou to účastníci myslivci, nimrodi z Moravy, Slezska, Čech, ale taky ze Slovenska. Někdy se objeví i cizí státní příslušník," uvedl Jurečka.

Průvod se za větrného počasí nejprve přesunul k obrázku svatého Huberta. Pomocný biskup olomoucké arcidiecéze Antonín Basler tam na přímluvu svatého Huberta poprosil, ať myslivci moudře hospodaří se zvěří, mají potřebné štěstí při lovu a také otevřená srdce pro boha i sebe navzájem. Poté Basler sloužil mši v bazilice. Účastnili se jí myslivci a lesníci i jejich rodiny.

Pro návštěvníky poutního místa připravili organizátoři poutě také ukázky loveckých signálů, výcviku loveckých dravců a práce tažných koní. Své umění předvedli myslivečtí trubači. V Jurkovičově sále a přilehlých prostorách si mohli zájemci prohlédnout výstavky umělecké činnosti myslivců nebo si doplnit vybavení u prodejců mysliveckých potřeb. Pro děti bylo přichystáno pásmo lesní pedagogiky, které je seznámilo se základy myslivosti a lesnictví.

Spolu s kolegy z Mysliveckého sdružení Doubrava ze Zahnašovic na Kroměřížsku dorazil na svatohubertskou pouť Vlastimil Bucňák. "Nejezdíme úplně pravidelně, ale často. Jsme tady čtyři členové sdružení, někteří s manželkami a rodinami. Je to krásný výlet, panuje tu pěkná atmosféra," řekl ČTK myslivec.

Patron lovců svatý Hubert má svátek 3. listopadu. Žil ve druhé polovině sedmého století. Pocházel ze vznešené rodiny a rád se věnoval lovu a jiným světským radovánkám. Legenda vypráví, že se mu při lovu na Zelený čtvrtek zjevil jelen, kterému zářil mezi parohy zlatý kříž. Tato příhoda na něho měla velmi silný vliv, a tak po smrti své ženy odešel do kláštera a po zbytek svého života šířil křesťanství.

Počet návštěvníků Hostýna se podle Jurečky letos téměř vrátil k době před pandemií koronaviru, kdy na poutní místo ročně dorazilo 350.000 až 400 000 poutníků. "K neoblíbenějším poutím, které tady máme, patří hlavní pouť, což je v polovině srpna k slavnosti Nanebevzetí Panny Marie. No a potom samozřejmě poutě jako je hasičská, orelská, včelařská nebo ta naše myslivecká," řekl Jurečka. Každý rok se na Hostýně konají zhruba tři desítky poutí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist