https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svatokopecke-zoo-po-uzavreni-klesly-prijmy-o-vice-nez-dva-miliony-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svatokopecké zoo po uzavření klesly příjmy o více než dva miliony Kč

9.4.2020 00:13 | OLOMOUC (ČTK)
Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky potřebné na provoz. / Ilustrační foto
Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky potřebné na provoz. / Ilustrační foto
Foto | Zoo Olomouc / Zoo Olomouc
O více než dva miliony korun už přišla na tržbách zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce, která je kvůli pandemii koronaviru od 10. března uzavřena pro veřejnost. Zoo musela omezit investice, aby měla peníze na základní provozní výdaje. Novinářům to v úterý řekl ředitel svatokopecké zoo Radomír Habáň.
 

Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky potřebné na provoz.

"Zoo teď zůstala bez příjmů z návštěvnosti, což je dost zásadní problém. Momentálně je živa z dotací zřizovatele, kterým je město Olomouc. Tím pádem jsme nuceni omezit všechny investiční akce a opravy, abychom mohli pokrýt jen ty nejdůležitější věci, jako jsou mzdy pro zaměstnance, krmivo pro zvířata a energie," uvedl Habáň.

Habáň vypočítal, že v březnu zoo zaznamenala výpadek na tržbách ze vstupného v celkové výši 1,6 milionu korun a v gastronomii přišla o 750.000 korun. Jarní měsíce patří z pohledu návštěvnosti mezi nejsilnější části roku. Davy návštěvníků proudí do zoo hlavně o velikonočních svátcích. Letos ale zůstanou její brány na Velikonoce uzavřené.

"Děláme vše pro to, abych chod zoo zůstal neochromen. Zvířatům je zajišťována stále stejná péče," řekl Habáň. Do úpravy a údržby zahrady se nyní pustili všichni zaměstnanci zoo. Zalévají vysázené stromy, starají se o výběhy zvířat a pracují na nové části safari, ve které budou bílí vlci.

Mluvčí zoo Iveta Gronská novinářům řekla, že zvířata si samotu bez návštěvníků nějak zvlášť neužívají. Po uzavření zoo s ošetřovateli mnohem lépe spolupracují žirafy, které se jinak rády předvádějí návštěvníkům a na sklonku dne nechtějí zpět do svých ubikací. "Když se teď nemají komu předvádět, tak tam zalezou rychleji," podotkla Gronská.

Návštěvnost zoo na Svatém Kopečku loni klesla o 2,5 procenta na 348.209 lidí. Zoo loni na jaře zasáhla vichřice, která napáchala značné škody v zalesněných částech i v některých výbězích pro zvířata. Následky pracovníci zoo s pomocí dobrovolníků likvidovali několik měsíců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist