https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-kritizuje-mpo-ze-nevypise-vyzvy-pro-moderni-energetiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz kritizuje ministerstvo, že nevypíše výzvy pro moderní energetiku

14.8.2020 01:59 | PRAHA (ČTK)
MPO tento týden sdělilo, že část peněz z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), konkrétně 6,4 miliardy korun, byla převedena do OP Zaměstnanost, který je nyní prioritní.
MPO tento týden sdělilo, že část peněz z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), konkrétně 6,4 miliardy korun, byla převedena do OP Zaměstnanost, který je nyní prioritní.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Svaz moderní energetiky (SME) kritizuje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), že proti původním plánům nevypíše nové výzvy pro podporu akumulace energie, elektromobility a obnovitelných zdrojů. SME uvedl, že zastavení podpory zbrzdí nové investice oživující ekonomiku po pandemii covid-19. MPO tento týden sdělilo, že část peněz z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), konkrétně 6,4 miliardy korun, byla převedena do OP Zaměstnanost, který je nyní prioritní.
 

Ministerstvo v úterý oznámilo, že ještě letos vyhlásí dotační podporu pro podnikatele za 12 miliard korun. Z OP Zaměstnanost se financuje program Antivirus, podle resortu klíčová podpora pro podnikatele v reakci na covid-19. "Došlo proto i ke zrušení výzev u některých dříve avizovaných programů," řekl tehdy ČTK náměstek MPO pro evropské fondy Marian Piecha. Vyhlášeny už letos nemají být některé výzvy právě z oblasti moderní energetiky.

"Investice do baterií nebo elektromobilů přispívají k oživování ekonomiky. Právě taková řešení také zvyšují konkurenceschopnost malých a středních podniků úsporou výdajů za palivo a energii. Současně motivují ke snižování spotřeby fosilních paliv. Vláda by měla hledat úspory výdajů v jiných oblastech než v kapitolách, které se těší vysokému zájmu mezi firmami," řekl programový ředitel SME Martin Sedlák.

Piecha ČTK řekl, že MPO v podaných žádostech skutečně zaznamenává významný nadstav požadovaných peněz. "Není možné donekonečna vypisovat výzvy, protože na ně jednoduše nejsou prostředky. Naší snahou je uspokojit maximální množství žádostí, které budou plnit podmínky věcného hodnocení a v případě převisu projektů nad alokaci budeme hledat dodatečné prostředky na jejich pokrytí, ať již z jiných programů, nebo z nedočerpaných prostředků," uvedl náměstek.

Například letošní výzva na podporu nákupu elektromobilů u firem musela být podle SME z původní výše 50 milionů korun navýšena s ohledem na velký zájem na 150 milionů Kč. Ke konci července bylo podáno 443 žádostí za 193 milionů korun, což potvrzuje skutečnost, že se zájem o nákup elektromobilů nepropadl ani během pandemie koronaviru, uvedl svaz.

"Oblibě se mezi firmami těší také možnost získat podporu na pořízení bateriových systémů, které lze opět propojit se střešní solární elektrárnou. Firmám tato řešení spoří výdaje za překročení rezervované kapacity během špiček. K uzávěrce bylo podáno 93 žádostí o celkové výši 174 milionů korun," uvedl Jan Fousek, výkonný ředitel Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT CZ a člen představenstva SME. I zde bylo podle něj při vyhlášení výzvy k dispozici 50 milionů Kč. "Situaci nevnímáme jako chybu sekce fondů EU na MPO, která dělá dlouhodobě dobrou práci, ale jako selhání MPO jako celku," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist