https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-nemeckeho-prumyslu-podporil-castecne-embargo-na-ruskou-ropu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz německého průmyslu podpořil částečné embargo na ruskou ropu

6.6.2022 01:07 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Svaz německého průmyslu (BDI) podpořil rozhodnutí Evropské unie zavést částečné embargo na ruskou ropu. Šéf svazu Siegfried Russwurm minulý týden prohlásil, že Rusko omezení dovozu ropy tvrdě zasáhne, neboť pro Moskvu je prodej ropy jedním z významných zdrojů příjmů. Summit EU se dohodl rozšířit sankce proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu, embargo se ale kvůli odporu Maďarska dotkne jen ropy dovážené po moři, naopak pro transport ropovodem částečně platí výjimka.
 

"Německý průmysl rozhodnutí německé vlády a Evropské unie podporuje," řekl Russwurm. Dodal, že Rusko musí být za napadení Ukrajiny terčem jednoznačných, cílených a udržitelných sankcí, které budou mít větší dopad na agresora než na Evropany.

"Dohodnuté ropné embargo Rusko tvrdě postihne. Pro ruský stát je prodej ropy nejdůležitějším zdrojem příjmů. Evropské ropné embargo je mimořádně drastickým krokem, i když se německé podniky na toto sankční opatření připravovaly již týdny," řekl.

Ruská ropa se na celkovém dovozu suroviny do EU podílí 36 procenty. Rusko je třetím největším producentem ropy na světě, za Spojenými státy a Saúdskou Arábií, a největším vývozcem ropy na světové trhy. Je také významným producentem a vývozcem zemního plynu. Plynu se embargo netýká, ale unijní státy chtějí co nejrychleji svou závislost na této surovině z Ruska snížit.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist