https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-obci-np-sumava-kritizuje-rozhodnuti-ustavniho-soudu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz obcí NP Šumava kritizuje rozhodnutí ústavního soudu

5.10.2018 00:40 | BOROVÁ LADA (ČTK)
Novela zavedla nová obecná pravidla pro národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Návrh na její zrušení podala skupina senátorů, ale ústavní soud jej tento týden zamítl. / Ilustrační foto
Novela zavedla nová obecná pravidla pro národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Návrh na její zrušení podala skupina senátorů, ale ústavní soud jej tento týden zamítl. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NP Šumava
Rozhodnutí ústavního soudu, který nedávno ponechal v platnosti nová pravidla národních parků, kritizuje Svaz obcí Národního parku Šumava. Podle něj tento krok komplikuje život především místním obyvatelům. Novinářům poslal vyjádření k rozhodnutí ústavnímu soudu mluvčí svazu Antonín Schubert.
 

Novela zavedla nová obecná pravidla pro národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Návrh na její zrušení podala skupina senátorů, ale ústavní soud jej tento týden zamítl. Podle nálezu ÚS zvítězil v odborné a politické debatě konzervativnější trend v ochraně přírody a není úkolem ÚS tento výsledek měnit.

"Těžko pochopitelné je vyjádření soudců, že přísná úprava pravidel chování v národních parcích sice znamená nepříjemná omezení pro místní obyvatele, ale zároveň dané lokality národního parku nepochybně zatraktivňuje. Nevím, co soudci považují za atraktivní, ale vysychající a usychající torzo lesa, kde jsou místo zelených stromů suché pahýly, kam má veřejnost vstup zakázán, rozhodně atraktivní není," uvedl předseda svazu obcí šumavského národního parku Petr Málek.

Kritici novely poukazovali na to, že nelze aplikovat stejná obecná pravidla pro ostatní parky a Šumavu. Podle nich by šumavský park vzhledem k hustotě obydlení měl mít svůj specifický zákon.

"Celou dobu jsme volali po jasných pravidlech a kritizovali nehorázné ohýbání zákona podzákonnými předpisy a rozhodnutími vydávanými orgány ochrany přírody. Kritizovali jsme ohýbání zákona podle politické nálady na ministerstvu životního prostředí nebo ve vedení šumavského parku. Udivuje mě, že tuto podivnou praxi považují ústavní soudci za zcela běžnou, či dokonce žádoucí," uvedla místopředsedkyně svazu šumavských obcí Jana Hrazánková.

Novela například rozděluje národní parky do čtyř zón - na bezzásahovou zónu přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny, kterou by tvořilo zastavěné území parku. Stát nebude moci v národních parcích prodávat žádné své pozemky, na ostatní má mít předkupní právo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist