https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-prechodne-obdobi-pred-novymi-dotacemi-bude-mozna-dva-roky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na novou zemědělskou politiku si počkáme, míní Zemědělský svaz ČR

28.3.2019 00:31 | PRAHA (ČTK)
Podniky by v přechodném období podle Pýchy nejspíš nedostávaly peníze na investice, které v současnosti z evropského rozvojového fondu pro venkov získávají.
Podniky by v přechodném období podle Pýchy nejspíš nedostávaly peníze na investice, které v současnosti z evropského rozvojového fondu pro venkov získávají.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přechodné období před nástupem nové evropské zemědělské politiky, která měla začít platit od roku 2021, bude podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy trvat jeden až dva roky. Pravděpodobnost, že přechodné období bude, je podle něho 99 procent. Nyní se jedná o jeho délce, řekl Pýcha na včerejší tiskové konferenci. Současná pravidla měla platit do konce roku 2020, nová se však kvůli evropským volbám, které budou v květnu, nestihnou zřejmě včas v EU schválit.

 

V přechodném období by podle něho platila stejná dotační pravidla na přímé platby jako v současnosti, vyčleněné peníze na současných sedm let by byly vydělené sedmi pro každý rok přechodného období. Na velikosti rozpočtu se ale nejspíš odrazí budoucí evropské rozhodnutí o zkrácení dotací v zemědělství na příštích sedm let, dodal. Po přechodném období by pak podle Pýchy začala platit nová pravidla, ale podle finančního rámce, který by zahrnul i přechodné období. "Regulérní" dotační pravidla by tak podle něho platila nejspíš pět, respektive šest let.

Podniky by ale v přechodném období podle Pýchy nejspíš nedostávaly peníze na investice, které v současnosti z evropského rozvojového fondu pro venkov získávají. Evropská unie totiž plánuje škrtat peníze zemědělcům na investice, přičemž podle současných návrhů, proti kterým svaz protestuje, by se měly krátit v sedmiletém období o 16-20 procent. "Pokud by se v přechodném období nevyplácely, vyšlo by to tak, že by se na dva roky zastavily investice a v následujících letech zemědělci měli na investice dotace přibližně stejně velké jako v současnosti," řekl Pýcha.

Jednou z potenciálních variant ale podle něj také je, že by zemědělci neměli dotace na investice vůbec, dostávali by pouze garance úvěrů nebo podporu na úvěrové úroky.

Už dříve vyzval k jednání o přechodném období ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Také podle něj není reálné, aby nová pravidla začala platit od ledna 2021. Členské státy by se podle něj měly na přechodné období připravit. "Návrh budoucí Společné zemědělské politiky EU předpokládá, že jednotlivé členské státy předloží Evropské komisi do ledna 2020 své strategické plány obsahující cíle, které chtějí naplňovat. V tuto chvíli však není jasné, jaká bude konečná podoba SZP, na které se členské státy musejí domluvit s Evropským parlamentem, jehož nové složení vzejde z květnových voleb," uvedlo ministerstvo.

Z programu rozvoje venkova můžou zemědělci v současné sedmiletce do roku 2020 čerpat téměř 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek jsou evropské zdroje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist