https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svedove-chteji-chranit-klima-i-baltske-more
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švédové chtějí chránit klima i Baltské moře

1.7.2009 16:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Švédsko se dneškem stává předsednickou zemí Evropské unie. Jeho ekologické cíle minulý týden představil na zasedání v Lucemburku ministr pro životní prostředí Andreas Carlgren. Evropa prý potřebuje ambiciózní závazek o omezování skleníkových plynů, se kterým půjde vyjednávat do Kodaně. O desítky procent by měly snížit svůj příspěvek ke klimatickým změnám nejen bohaté země, ale i ty rozvojové, prohlásil Carlgren.
 

Švédský ministr životního prostředí Andreas Carlgren
Švédský ministr životního prostředí Andreas Carlgren na tiskové konferenci po Radě EU v červnu 2009
Foto: Jan Stejskal/Ekolist.cz

Švédsko vyhlásilo pro své předsednické období dvě nejdůležitější témata, prvním z nich je boj proti ekonomické krizi a druhým klimatické změny. „Klimatické změny jsou absolutně nejvyšší prioritu naší ekologické agendy,“ prohlásil Carlgren.

Podle švédského ministra musí celosvětové koncentrace oxidu uhličitého dosáhnout svého vrcholu nejpozději do roku 2020. Pak musí emise začít klesat, do roku 2050 nejméně o 50 %. „Bohaté státy musí stát v čele tohoto úsilí, jejich emise se musí omezit o 25-45 % do roku 2020 a o 80 – 95 % do roku 2050 ve srovnání s rokem 1990,“ prohlásil v Lucemburku Carlgren. Svoji část zodpovědnosti ale musí přijmout i nové ekonomiky jako je Čína, Indie, ale také Brazílie nebo státy Jihovýchodní Asie. Ty by měly snížit do roku 2020 produkci CO2 o 15 - 30 % oproti stavu, který by byl, kdyby nezavedly žádná opatření.

Sama Evropská unie by se ale měla přihlásit k závazku snížení emisí o 30 % do roku 2020. Podle Carlgrena by se ale k Evropě měly připojit i další země. „Požadujeme po dalších zemích, aby přišly s vlastními závazky, srovnatelnými s tím evropským,“ prohlásil ministr. V dalších měsících bude Švédsko vyjednávat s moha zeměmi, cílem by měl být silný závazek prosazovaný společně v Kodani. Během švédského předsednictví budou pokračovat rozhovory s USA, Ruskem, Čínou, Indií, Jižní Afrikou, Brazílií a Ukrajinou.

Financování nákladů se má podle švédského ministra rozdělit „spravedlivým dílem“ mezi veřejné a soukromé zdroje. Více peněz bude potřeba také investovat do adaptačních opatření. Jak by měl vypadat konkrétní vzorec příspěvků ale neřekl.

Řešením ekonomické krize by měly být investice do šetrných technologií a úspor energie, které pomohou přechodu k ekologicky šetrné ekonomice. „Cesta, která nás vyvede z klimatické krize, nás vyvede také z ekonomické krize,“ prohlásil Carlgren. Důležitým tématem je i ochrana biodiverzity, která také hraje klíčovou roli při zmírňování dopadů klimatické změny.

Dalším velkým tématem švédského předsednictví je také ochrana Baltského moře. Švédko chce zahájit spolupráci mezi Evropskou unií a zeměmi v oblasti Baltského moře. Ta by měla vést k ekonomickému rozvoji regionu, který by ale zároveň přispěl k ochraně životního prostředí zdejší oblasti. Pobřeží v Baltském moři má Německo a Polsko, na západě leží Dánsko, na severozápadě Švédsko a na východě Finsko, Rusko, Estonsko, Lotyšsko a Litva.

Švédské předsednictví přichází ve chvíli, kdy po volbách ještě nefunguje Evropský parlament, ani Evropská komise.


reklama

 
Hugo Charvát, jst

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist