https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svedsko-nebude-sdilet-vysledky-vysetrovani-vybuchu-na-plynovodech-s-ruskem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švédsko nebude sdílet výsledky vyšetřování výbuchů na plynovodech s Ruskem

11.10.2022 16:01 | STOCKHOLM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Švédsko nebude sdílet výsledky vyšetřování výbuchů na plynovodech Nord Stream 1 a 2 s ruskými úřady ani s firmou Gazprom. Podle agentury AP to ve svém pondělním projevu prohlásila švédská premiérka Magdalena Anderssonová. Podle ní je vyšetřování tajné.
 

Švédská tajná policie minulý týden uvedla, že vyšetřování posílilo podezření ze sabotáže. "Plynovody Nord Stream 1 a 2 ve švédské ekonomické zóně poškodily exploze," napsala tajná policie Švédska v prohlášení. Na místě zabavila materiál, který nyní analyzuje.

Ruský premiér Michail Mišustin minulý týden poslal švédské vládě dopis, v němž požadoval, aby se do vyšetřování mohly zapojit i ruské úřady a Gazprom. To Stockholm odmítl.

V pondělí předsedkyně švédské vlády uvedla, že Švédsko nebude s Moskvou sdílet ani výsledky svého vyšetřování. "Ve Švédsku jsou předběžná vyšetřování tajná a to platí samozřejmě i v tomto případě," řekla Anderssonová novinářům.

Švédská premiérka nicméně uvedla, že Švédsko nemůže zabránit ruským plavidlům, aby místo výbuchů navštívily. Po skončení švédského vyšetřování na místě byla oblast opět otevřena.

Ve své výlučné ekonomické zóně je pobřežní stát povinen povolit jiným účastníkům svobodnou plavbu a přelety letadel, kladení podmořských kabelů a potrubí do schválených tras a umožňovat práce kolem nich. "Odstranili jsme zábrany, takže je nyní možné, aby se v oblasti zdržovaly i jiné lodě. Taková jsou pravidla," řekla Anderssonová.

Švédské, dánské úřady vyšetřují čtyři zářijové úniky plynu z plynovodů Nord Stream 1 a 2 ve švédské a dánské výlučné ekonomické zóně v Baltském moři. Vlastní vyšetřování oznámila i německá generální prokuratura.

Evropské státy již dříve uvedly, že mají podezření, že plynovody přepravující plyn z Ruska do Evropy byly poškozeny záměrně. Rusko, jehož polostátní firma Gazprom je většinovým vlastníkem plynovodů, ze sabotáže obvinilo Západ, konkrétně Spojené státy. Washington jakékoliv zapojení do incidentu odmítl.

Kreml zase označil za "absurdní" obvinění Ukrajiny, že Moskva ničí svou infrastrukturu, aby prohloubila energetickou krizi v Evropě a vyvolala na Západě před zimou paniku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist