https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svedsko-schvaluje-prodej-provozu-vattenfall-v-nemecku-ceskemu-eph
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švédsko schvaluje prodej provozů Vattenfall v Německu českému EPH

4.7.2016 12:36 | STOCKHOL (ČTK)
Zamezit dohodě by odporovalo obchodním principům a vůli parlamentu, vysvětlila politička. Ujistila, že vláda bude dál bojovat proti skleníkovým plynům a plnit své mezinárodní závazky v této otázce
Zamezit dohodě by odporovalo obchodním principům a vůli parlamentu, vysvětlila politička. Ujistila, že vláda bude dál bojovat proti skleníkovým plynům a plnit své mezinárodní závazky v této otázce
Švédská vláda se rozhodla schválit prodej dolů a elektráren státní švédské firmy Vattenfall v Německu českému investorovi EPH (Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského). Uvedli to podle zahraničních agentur ve Stockholmu na společné tiskové konferenci členové vlády. EPH švédské rozhodnutí uvítalo s tím, že k dokončení transakce je ale třeba ještě souhlasu antimonopolních orgánů.
 

"Schválili jsme dohodu. Dohoda má strategický význam pro společnost a je nejlepší finanční variantou. Hodnota prodeje je vyšší, než by stálo udržení a činnost provozů," řekl podle AP ministr pro podnikání a inovace Mikael Damberg. Cenu transakce ale neupřesnil.

Spolu s ministrem prodej podle Reuters oznámila místopředsedkyně vlády Isabella Lövinová, jejíž menší koaliční strana Zelených se dlouho stavěla proti prodeji. Zamezit dohodě by odporovalo obchodním principům a vůli parlamentu, vysvětlila politička. Ujistila, že vláda bude dál bojovat proti skleníkovým plynům a plnit své mezinárodní závazky v této otázce.

"Velice si vážíme rozhodnutí švédské vlády, která schválila prodej hnědouhelných aktiv Vattenfallu v Sasku a Braniborsku. Jedná se o důležitý milník v převodu vlastnictví těchto aktiv na konsorcium tvořené společností Energetický a průmyslový holding, a.s. (EPH) a jeho finančním partnerem PPF Investments Ltd.," uvedl v prohlášení mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Proti transakci mezi Švédskem a českou soukromou firmou protestovali v poslední době ekologičtí aktivisté ve Stockholmu i v Praze. Ekologové vyzývali švédskou vládu, aby prodej zastavila a zrušila zmíněná zařízení s cílem zabránit emisím oxidu uhličitého a dalším škodám.

"Apelujeme na švédskou vládu, aby doly a elektrárny Vattenfallu takové společnosti neprodávala. Lužické uhlí by mělo zůstat v zemi a domovy místních lidí ohrožené těžbou by měly zůstat zachovány," vysvětlil při červnové akci v Praze zástupce aktivistů Josef Patočka.

Poslanci švédského parlamentu museli v květnu po hlasitých protestech aktivistů přerušit debatu na toto téma. Jeden z demonstrantů se tehdy pokusil politiky polít kečupem. Parlament nakonec prodej podpořil.

Podle Jana Rovenského, vedoucího energetické kampaně Greenpeace, zahazuje švédská vláda historickou příležitost ukázat světu, jak by se mělo přistupovat k budoucnosti problematického hnědouhelného byznysu. "Pro strany, které svým rozhodnutím zradily klimatickou dohodu z Paříže a které nedokázaly jednat zodpovědně, může mít rozhodnutí prodat německou divizi firmy Vattenfall české firmě EPH vážné politické důsledky. Firma si ovšem společně s doly a elektrárnami kupuje i masivní odpor veřejnosti a nejisté podmínky v měnícím se německém energetickém trhu," uvedl s tím, že Greenpeace a místní lidé, jejichž domovy jsou rozšiřováním povrchových dolů ohroženy, budou ve své společné kampani za ochranu domovů a krajiny v Lužici budou i nadále pokračovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist