https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svet-ma-stale-vetsi-problemy-s-nedostatkem-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svět má stále větší problémy s nedostatkem vody

20.3.1999 08:00 | WASHINGTON (VOA)
Představitelé OSN a Světové banky upozorňují, že chronický a silný nedostatek vody v mnoha rozvojových zemích ohrožuje jejich potravinovou produkci, ekonomický růst a mír v jejich oblastech. Při příležitosti Světového dne vody, který OSN vyhlásila na 22. březen, odborníci upozorňují, že bez soustředěných mezinárodních akcí se bude situace zhoršovat v důsledku růstu počtu obyvatel a poptávky po potravinách.
 

Nová zpráva OSN odhaduje, že téměř jedna miliarda lidí na světě, většina z nich v rozvojových zemích, čelí chronickému, každodennímu nedostatku čisté vody. A podle podtajemníka OSN Hanse van Ginkela by se jejich počet mohl ztrojnásobit na tři miliardy do roku 2025, pokud nebudou podniknuty kroky k vyřešení mnoha příčin světové vodní krize.

"Jednou příčinou je to, že celkové dodávky čerstvé vody jsou poměrně malé," říká van Ginkel. "Dalším důvodem je to, že se zhoršuje znečištění vody, protože odpadní vody nejsou dostatečně čištěny. Dále je problém v malé efektivitě využívání vody. Například při zavlažování se cestou na pole ztratí až polovina vody.

Zemědělské závlahy spotřebovávají kolem 80ti až 90ti procent čerstvé vody, která je v rozvojovém světě k dispozici. Ale podle Ismaila Serageldina, viceprezidenta Světové banky a předsedy "Světové komise pro vody ve 21 století" dokonce ani dramatické zvýšení efektivity závlah nepokryje potřeby dalších tří miliard lidí, o které se zvýší počet obyvatel naší planety během třiceti let.

"A jestliže dále budete předpokládat, že nedojde k žádnému zvýšení spotřeby potravin na osobu - což je velmi opatrný odhad, jestliže budete dále předpokládat, že se účinnost závlah zvýší řádově na 70%, dokonce i pak budete pořád potřebovat o 17% více vody vody pro zemědělské závlahy," varuje Serageldin.

Podle představitelů Světové banky budou farmáři budou potřebovat nové strategie pro snížení spotřeby vody, čili, jak říká Serageldin, "more crop per drop", tedy "více úrody na kapku":

"A to znamená všechno počínaje přechodem na plodiny, které vyžadují méně vody, které jsou odolnější vůči suchu, možná na takové, které jsou odolné vůči slané vodě, až po využívání splaškové vody z měst pro zemědělství poté, co bude biologicky vyčištěna."

Tyto a další technologie - včetně zlepšeného zachytávání dešťové vody, lepší způsobů transportu vody a lacinějších závodů na odsolování mořské vody - pomůže snížit světový deficit vody.

Ale cena bude vysoká. Nová zpráva OSN říká, že zabezpečení čisté vody pro všechny lidi na světě si vyžádá přinejmenším 23 miliard dolarů každý rok běhěm příštích deseti let. To je téměř trojnásobek toho, co se na tento úkl vydává dnes.


reklama

 
Rob Sivak

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist