https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svet-nepotrebuje-geneticke-modifikace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svět nepotřebuje genetické modifikace

20.7.1999 18:54 | VELKÁ BRITÁNIE (Reuters)
Podle jedné z vedoucích postav hnutí za organické zemědělství může světové zemědělství stále odmítat biotechnologie.
 

"Nadále tvrdíme, že můžeme mít globální zemědělství bez genetických modifikací, " sdělil Patrick Holden, ředitel Asociace pro půdu, v telefonickém rozhovoru pro Reuters.

Tato asociace propaguje metody organického zemědělství v Británii a vydává certifikáty pro organické produkty.

Holden předpověděl ostrý vzestup nesouhlasu s biotechnologiemi mezi americkou veřejností. "Názor informované menšiny americké veřejnosti je ostře proti GMO", řekl. "Nezačne se vás to dotýkat, dokud se o tom problému nedozvíte."

Fakt, že evropská opozice byla tak důrazná, vytvořil nynější názor amerických konzumentů v otázce biotechnologií, řekl. "Předpovídám, že americká veřejnost masivně odmítne GMO během jednoho roku."

Asociace pro půdu byla původně otevřená otázce biotechnologií, ale nyní zastává pozici, že genetické inženýrství nemá místo v potravinářství či v zemědělství.

Existovaly i obavy ohledně vlivu na životní prostředí. Podle Holdena citujícího obavy veřejnosti může herbicidní tolerance mít vliv na biodiversitu, tím že nové druhy vypudí ty původní.

Dokonce zde byly obavy o biodiversitu v zemědělství, řekl. Počet druhů kukuřice pěstované v Mexiku se podle jeho slov snížil od příchodu nových GM typů.

Stále je zde i potenciální strach o veřejné zdraví. I když GMO jsou pěstovány v USA již po několik let, zdravotní problémy se mohou projevit až za dlouhou dobu.

"Potraviny nejsou testovány na nezávadnost. Předpokládá se o nich, že jsou bezpečné", řekl Holden.

Ostře kritizoval britské pokusy. "Pěstováním GMO na pokusných parcelách v této zemi se chováme k životnímu prostředí jako k laboratoři pod širým nebem", uvedl.

V medicínských výzkumech existuje princip, že žádný životaschopný organismus nesmí být vypuštěn. V tomto výzkumu se tomu děje přesně naopak. "Je neakceptovatelné, aby byla riziku vystavena celá globální populace," sdělil.

Vláda nezvážila efekt záměrného uvolňování GMO do prostředí. Akceptováním myšlenky minimální hladiny geneticky modifikovaného materiálu v potravinách označených jako nemodifikovaných vláda připustila, že kontaminace je nevyhnutelná.

"Spojování" genů je neslučitelné s udržitelným zemědělstvím. "Biotechnologické firmy věří, že mohou uměle vytvořit imunitu pomocí slučování genů, " řekl. "Zajímám se o rostoucí rostliny, které mají vlastní vitalitu, aby se uchránily před napadením."

"V určitém smyslu je to velkoobchodní zřeknutí se respektu k přírodě v zemědělství, který mají všichni dobří farmáři." Výzkumy v oblasti biotechnologií mají překvapivý nedostatek ohledů k tomuto faktu.


reklama

 
Christopher Lyddon

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist