https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetova-banka-bilancovala-v-zivotnim-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světová banka bilancovala v životním prostředí

22.9.2000 20:04 | PRAHA (EkoList)
Světová banka dnes zveřejnila výroční zprávu o otázkách životního prostředí. Jak prohlásil viceprezident banky pro ekologicky a sociálně udržitelný rozvoj Ian Johnson, banka chce ještě více než dosud přispívat k ochraně životního prostředí zejména v rozvojových zemích. V tuto chvíli banka připravuje novou strategii, která by měla být založena na tom, že bude rozvojovým zemím pomáhat při vytváření strategií a institucí, které by se věnovaly ochraně životního prostředí.
 

Podle Johnsona nejde v tomto případě rozhodně o zasahování do státní suverenity a tato pomoc má být založena na zcela jiných principech než nevládními organizacemi kritizované programy strukturálních úprav. "Chceme pomoci vládám rozvojových zemí zlepšit životní prostředí a prosazovat udržitelné využívání přírodních zdrojů," prohlásil Johnson. "Strategie by měla být hotova na začátku roku 2001," dodal poté.

Ve výroční zprávě banka prezentuje, že zatím přispěla na 97 projektů orientovaných na životní prostředí celkem pěti miliardami USD. Dalších deset miliard dolarů si podle údajů ve výroční zprávě našlo cestu ze Světové banky do jiných oborů, přičemž jejich prvotním cílem bylo právě zlepšení životního prostředí.

Oponenti banky namítají, že peníze stále plynou do programů devastujících životní prostředí a surovinové zdroje. Oproti jejich tvrzením stojí čísla SB, která říkají, že ve fiskálním roce 2000 šlo nejvíce peněz do veřejné správy a finančního sektoru. Údaje, že projekty banky bylo poškozeno (nedobrovolně vystěhováno) přes tři milióny lidí, považuje banka za přehnané a sama přiznává 2,63 miliónu takto poškozených osob.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist