https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetova-banka-ceske-ministry-nehlida-gross-nemluvil-pravdu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světová banka české ministry nehlídá, Gross nemluvil pravdu

22.9.2000 17:50 | PRAHA (EkoList)
Ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD) zřejmě nemluvil pravdu, když v rozhovoru pro sobotní Právo ze 16. září tvrdil, že "členové vlád členských zemí těchto institucí Světové banky a Mezinárodního měnového fondu jsou zavázáni, aby své osobní názory na tyto věci veřejně nepublikovali." Ministr Gross odmítl tímto tvrzením odpovědět na otázku redaktora zmíněného deníku, které kroky banky a fondu lze podle něj oprávněně kritizovat. Nikdo z politiků, které EkoList oslovil, ale o podobném závazku nic neví.
 

Přestože ministr Gross EkoListu dnes sám potvrdil, že na svém tvrzení v Právu trvá, zdá se, že nikdo jiný o podobné "povinnosti mlčet" nic neví. "Tuto informaci jsem získal od vládního zmocněnce Hrubého," vzkázal Stanislav Gross EkoListu. "Takto to samozřejmě není," oponuje ale Martin Švehla, tiskový mluvčí vládního zmocněnce pro Výroční zasedání MMF a SB Zdeňka Hrubého. Podle něj mají ministři, stejně jako kdokoli jiný, právo mít svůj vlastní názor na cokoli, včetně politiky obou mezinárodních finančních institucí. "Jde pouze o to, aby bylo vždy zřejmé, co je osobní poled na věc a jaký je oficiální postoj naší vlády," řekl Švehla.

S tím souhlasí i tiskový mluvčí místopředsedy vlády a ministra financí Pavla Mertlíka (ČSSD) Libor Vacek. "Nikdy jsem neslyšel o žádném takovém dokumentu, který by kteréhokoli z ministrů k něčemu podobnému zavazoval. Samozřejmě, že závazek neprezentovat své osobní stanovisko jako názor všech platí. Ale to přece platí všude, nejenom ve vládě. A netýká se to jen Světové banky, ale jakéhokoli problému," řekl dnes Vacek EkoListu.

Žádný podobný příkaz či nařízení nedostal podle své mluvčí Rity Gabrielové ani ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD). "My o ničem takovém nevíme, nevím, odkud má pan ministr Gross podobné informace, ale ministr Kužvart určitě žádný podobný závazek nemá," říká Gabrielová.

Za nesmysl označila podobnou praxi ze strany MMF či SB i Caroline Ansteyová z tiskového oddělení SB. "Světová banka ministry svých členských zemí k ničemu podobnému nezavazuje a nezavazovala. Banka nekontroluje soukromé názory politiků členských států. Od toho jsou soukromé, nikdy jsem ani o podobné praxi neslyšela," divila se dnes Ansteyová. Podle ní je právo zveřejňovat své soukromé názory na cokoli věcí pravidel a zákonů každé konkrétní členské země SB i MMF.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist