https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetove-klima-se-otepluje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světové klima se otepluje

13.1.1999 09:15 | ŽENEVA (VOA)
Podle Světové meteorologické organizace (WMO) byl rok 1998 nejteplejším rokem od počátku podrobných měření v roce 1860. Podle WMO budou teploty na Zemi více než o půl stupně Celsia nad dlouhodobým průměrem z let 1961 až 1990.
 

Šéf Světového klimatického programu WMO Peter Scholefield říká, že vědci jsou překvapeni rozsahem vzrůstu teplot. Podle něj byly, podobně jako v říjnu 1998, naměřeny nové měsíční teplotní rekordy i v každém z předcházejících 18 měsíců. Navíc meteorologové zaznamenali tendenci k dramatickým vzrůstům globálních teplot v průběhu devadesátých let. "Měli jsme tu několik rekordně horkých let. Dokonce poslední dvacítka let, od roku 1980, vykazuje tendenci k teplotám vyšším, než je dlouhodobý průměr. A toto je již skutečný projev dramatického globálního oteplení. Už tedy nestojíme před otázkou, zda se globální klima otepluje či nikoli," varoval Scholefield.

Podle WMO ukazují regionální teplotní vzorce, že se teplota dostala nad dlouhodobý normál na všech kontinentech na Zemi, kromě nejsevernějších částí Evropy a Asie. Pro jižní část USA bylo období od dubna do června 1998 nejsušším obdobím v posledních 104 letech. Únor 1998 byl v mnoha oblastech Francie a Británie za více než 100 let.

Jak Scholefield dodává, rok 1998 byl navíc provázen množstvím neobvyklých klimatických událostí, "jako neobvykle štědré období hurikánů v Atlantiku, devastující záplavy v Číně, vlny horka, které postihly oblasti v celém světě, například Indii, Saúdskou Arábii, jihozápad USA či Středomoří."

Vědci podle Scholefielda předpovídají, že se v následujícím století průměrné světové teploty zvýší o další dva stupně Celsia. Vědci varují, že globální oteplování bude znamenat rozsáhlé tání arktických a antarktických ledovců a oteplování vody v oceánech. V důsledku toho se podle vědeckých předpovědní zvýší hladina oceánu do roku 2100 o 50 cm. To bude znamenat stále se zvyšující počet záplav a pro některé menší ostrovy to může znamenat i riziko zmizení.


reklama

 
Lisa Schleinová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist