https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetovy-automobilovy-prumysl-je-v-krizi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světový automobilový průmysl je v krizi

24.2.2003 11:27 | PRAHA (ČIA)
Automobilový trh prožívá nejtěžší období za posledních pět let. Na rozdíl od předchozí stagnace se zdá, že toto období urychlí změny probíhající v současné době. Celosvětově se situace v automobilovém průmyslu bude možná za pár let od dnešní konstelace konkurentů zásadně lišit. Vyplývá to alespoň z výsledků ankety poradenské společnosti KPMG, v jejímž rámci bylo dotazováno 100 manažerů předních automobilových firem. ČIA to sdělila mluvčí české pobočky této společnosti Michaela Pánková.
 

V čele pořadí šesti faktorů, které manažeři automobilového průmyslu považují nyní za velmi důležité, i nadále zůstávají úsporná opatření. Nové technologie klesly v porovnání s uplynulým rokem ze druhého místa na čtvrté, preference zákazníků se dostaly ze třetího místa na druhé a pracovní vztahy ze čtvrtého místa na třetí. Otázky životního prostředí získaly přibližně stejný počet hlasů, ale postoupily na páté místo, zatímco téma regulatorního prostředí kleslo na místo poslední.

Podle Andrewe Sutherlanda, který je ve společnosti KPMG Česká republika zodpovědný za automobilový sektor, jsou manažeři automobilového průmyslu podstatně skeptičtější v otázkách budoucí ziskovosti. Loni si 36 procent manažerů myslelo, že rok 2003 bude z let 2000 až 2005 nejziskovější, kdežto v letošní anketě tento názor zastávala pouhá čtyři procenta dotázaných. Naopak loni se pouhá tři procenta respondentů domnívala, že rok 2003 bude nejméně ziskový, ale letos v této anketě tak odpovědělo 30 procent dotázaných.

Od loňského roku se výrazně změnily hlavní oblasti snižování nákladů. Na prvním místě zůstává počítačové modelování. Inovace při montáži si ve srovnání s rokem 2001 velmi polepšily a dostaly se na úroveň počítačového modelování (z 45 procent na 65 procent ), vzrostl i význam outsourcingu (z 50 procent na 61 procent ). Preference komunikace od roku 2001 výrazně poklesly (z 56 procent na 39 procent ). Úspory nákladů se nepředpokládají v oblasti pracovní síly.

Většina dotázaných (95 procent) odpověděla, že nejvíce vzrostou investice do nových modelů. Následovaly nové technologie s 88 procenty, 52 procent dotázaných se domnívá, že zvýšené investice budou proudit v blízké budoucnosti i do oblasti marketingu.

KPMG je mezinárodní síť poradenských společností. V České republice působí KPMG od roku 1990. V současné době má 530 zaměstnanců a kanceláře v Praze, Brně, Českých Budějovicích a Jablonci nad Nisou. KPMG poskytuje služby v oblasti auditu, řízení rizik, daňového a finančního poradenství. Celosvětově KPMG zaměstnává více než 100 000 pracovníků působících ve 152 zemích. Výnosy za fiskální rok 2002 dosáhly výše 10,72 miliardy USD.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist