https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetovy-den-zdravi-chranme-zivotni-prostredi-a-tim-i-zdravi-deti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světový den zdraví: chraňme životní prostředí a tím i zdraví dětí

7.4.2003 13:26 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise nadšeně podpořila téma letošního Světového dne zdraví 7. dubna, který je věnován "Formování budoucnosti života: zdravé životní prostředí pro děti". Brzy také vydá podrobný akční plán pro vypořádání se s rostoucím problémem nemocí zapříčiněných znečištěním prostředí.
 

Zvláštní pozornost bude věnována dětem, které jsou ekologickými riziky nejzranitelnější. Jako vyjádření podpory široké spolupráce na toto téma dnes navštíví komisařka Margot Wallströmová specializovanou nemocnici pro děti a mládež s alergiemi a astmatem v Oslu. Choroby jako alergie, astma a další nemoci způsobující dýchací potíže, vývojové poruchy a průjmová onemocnění - spojené s rizikovými environmentálními faktory - stoupají obzvláště mezi dětmi. Podle Světové zdravotnické organizace rozšíření příznaků astmatu u dětí v Evropě vzrostlo mezi 70. a 90. léty o 200 procent.

„Děti jsou vyřazeny z účasti v rozhodovacím procesu, takže mají omezené možnosti ovlivnit svou budoucnost a životní prostředí. Proto je naší povinností zajistit jim zdravý start do života. Je to jejich základní právo. S potěšením proto oznamuji, že Evropská komise brzy přijde se specifickou Strategií Společenství pro životní prostředí a zdraví, v níž bude zvláštní pozornost věnována dětem,“ prohlásila Margot Wallströmová.

Komisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů David Byrne vysvětlil: „Výzkum naznačuje, že až 20 procent nemocí v EU může být spojeno se životním prostředím. Je nutné ještě pracovat na tom, abychom plně porozuměli tomuto vztahu, ale některé oblasti jsou už zřejmé. Znečištění hlukem ohrožuje dětský sluch a narušuje schopnosti učení. Vystavení tabákovému kouři zase vede k astmatu a alergiím.“ Tato rizika mohou podle Byrnea rodiče redukovat jednoduše sami, například když budou kouřit mimo domov, „anebo lépe když se zlozvykem přestanou a ochrání tím i své zdraví“, dodal Byrne.

Komisař pro výzkum Philippe Busquin zdůraznil, že pokrok v přírodních vědách slibuje nové vhledy do široce komplexní interakce mezi zdravím a životním prostředím a způsoby, jak se chránit. „Vyčerpávající Strategie Společenství pro zdraví a životní prostředí by nám měla pomoci v rozvoji lépe koordinovaného výzkumu na toto téma v Evropě, aby nejlepší vědci pracovali společně napříč hranicemi a disciplínami,“ řekl Busquin.

V plánované strategii EU pro životní prostředí a zdraví bude středem zájmu výzkum, integrovaný monitoring zdraví a životního prostředí, a shromažďování dat na evropské úrovni. Dalším cílem bude mobilizovat účastníky na různých úrovních – lokální, národní i mezinárodní – a to v sektoru zdravotnictví i životního prostředí.

Komisařku Wallströmovou budou při její návštěvě Centra pro astma a alergie v Oslu doprovázet norský ministr životní prostředí Borge Brende, zdravotnictví Dagfinn Hoybraten, spolu s Robertem Bertollinim ze Světové zdravotnické organizace a Tamsinem Rosem z Evropské aliance veřejného zdraví.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist