https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetovy-distributor-bananu-ma-zaplatit-odskodne-obetem-konfliktu-v-kolumbii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světový distributor banánů má zaplatit odškodné obětem konfliktu v Kolumbii

11.6.2024 19:23 | West Palm Beach/Bogotá (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Nadnárodní společnost Chiquita Brands International, která proslula zejména jako distributor banánů, musí zaplatit celkem 38,3 milionu dolarů (asi 881 milionů korun) jako odškodné pozůstalým po osmi obětech ozbrojeného konfliktu v Kolumbii. Rozhodl tak v pondělí soud na americké Floridě, který se zabýval událostmi starými více než dvě dekády. Informoval o tom server televize France24.
 
Společnost Chiquita Brands International už v roce 2007 u amerického soudu přiznala, že v letech 1997 až 2004 zaplatila kolumbijské pravicové polovojenské organizaci AUC 1,7 milionu dolarů. Podle firmy ji AUC vydírala. Podle floridského soudu ale Chiquita neprokázala, že peníze šly na ochranu jejích zaměstnanců v Kolumbii ani že firma neměla jinou možnost.

Soud přijat argument žalující strany, že peníze od producenta banánů použila AUC k páchání zločinů, jako byly vraždy, únosy či vydírání. Spojené státy v roce 2001 zařadily AUC na seznam teroristických organizací.na

Spojená sebeobrana Kolumbie (AUC) od konce 90. let minulého století v Kolumbii vedla ozbrojený boj, někdy ve spolupráci s tamní armádou, proti levicovým povstalcům. Organizace AUC zanikla v roce 2006 a v rámci mírového dialogu přiznala své zločiny. V roce 2008 byla desítka jejích nejvyšších šéfů vydána do USA kvůli obvinění z obchodu s drogami. Organizace pro lidská práva kritizovaly, že řadě dalších byla udělena amnestie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist