https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svitavsti-zemedelci-cast-sklizne-obilovin-zaorali
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svitavští zemědělci část sklizně obilovin zaorali

24.10.2001 13:35 | SVITAVY (ČIA)
Více než pět set hektarů letošní sklizně, což představuje asi jedno procento osetých ploch, byli letos nuceni zaorat zemědělci na Svitavsku. Mnohem větší ztráty ale místní zemědělci zaznamenali na kvalitě sklizně, protože špatné počasí s četnými srážkami koncem léta a počátkem podzimu způsobily nezvyklé prodloužení žní až do druhé poloviny října. Uvedl to dnes pro ČIA ředitel Agrární komory ve Svitavách Josef Gracias s tím, že ztráty jen na obilovinách se na okrese odhadují na zhruba šedesát milionů korun.
 

"Poslední sklízené plochy byly značně zaplísněné, s vypadanými obilkami a prorostlé plevely. V podnicích i u soukromých pěstitelů to znamenalo zvýšené provozní náklady na sklizeň a současně nižší zisk do jejich pokladen od odběratelů," řekl Gracias.

Podle něj současně s opožděnou sklizní začaly zemědělské podniky pozdě i s agrotechnickou přípravou na příští rok. "Očekáváme, že se ztráty projeví i na příští sklizni. Dokončeno bylo zatím setí obilovin, ozimá pšenice je v okrese na 12 850 hektarech, ječmen na necelých třech tisících hektarech. Žita bude 735 hektarů. Řepka již tradičně pokryje něco přes šest tisíc hektarů," dodal ředitel.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist