https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svs-chce-po-velke-britanii-zaruky-prevence-nakazlivych-chorob
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SVS chce po Velké Británii záruky prevence nakažlivých chorob

29.1.2002 15:18 | PRAHA (ČIA)
Velká Británie je země prostá slintavky a kulhavky bez vakcinace, čili stát, kde byly tyto choroby veterinárně zvládnuty. Vyplývá to z oznámení Mezinárodního úřadu pro nákazy (OIE), které dnes od šéfa britských veterinářů Jamese Scudamora obdržela Státní veterinární správa ČR (SVS). ČIA o tom dnes informoval ústřední ředitel SVS Josef Holejšovský s tím, že britská strana očekává, že SVS zruší dosud platné zákazy dovozu hovězího masa z Británie.
 

SVS podle Holejšovského rozhodnutí OIE respektuje, po britské straně chce ale před uvolněním vzájemného obchodu záruky. "Požádali jsme o vyjádření, jaká opatření přijala Velká Británie poté, co Britské ostrovy byly stiženy nejen slintavkou a kulhavkou, což stálo miliardy liber a život více než čtyř milionů zvířat, ale i nedávnou infekcí klasického moru prasat," upozornil Holejšovský. SVS chce po Británii také informace, jaká opatření britská vláda a veterinární správa přijaly, aby k podobnému rozvlečení nákaz v Británii i na evropský kontinent nedošlo. "Dotázali jsme se rovněž, zda v tomto ohledu provedly i audit kontrolní orgány Evropské komise, které na úseku ochrany zdraví zvířat pořádají kontroly jak v členských zemích EU, tak v zemích kandidátských," uvedl dále Holejšovský.

Konečné rozhodnutí SVS tedy bude podle jeho slov záviset na tom, jaké záruky jsou britská veterinární správa i orgány Evropské komise z pohledu možného nebezpečí schopny ČR zaručit.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist